Ξεχωριστα
Η καλύτερη ζύμη για σταφιδόψωμο και σοκολατόψωμο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Ακολουθεί σπιτική συνταγή για άπαιχτη ζύμη που φτιάχνεις ζουμερό και αφράτο σταφιδόψωμο.
Η συνταγή είναι από το κανάλι Golfo in the kitchen Γκόλφω Νικολού
Υλικά
250 γρ. χλιαρό νερό
30 γρ. φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3 κ.σ γάλα ΝΟΥΝΟΥ ζεστό
1,5 κτσ. μέλι
1 κουταλιά σταφιδίνη προαιρετικά
5 κουταλιές ζάχαρη
1 βανιλέτα ή 2 βανίλιες
2 κουταλιές βούτυρο η βιτάμ
1 κουταλάκι αλάτι
600 περίπου αλεύρι ΜΑΝΝΑ ΚΕΡΑΜΑΡΗ για τσουρέκια
σταφίδες μαύρες ή ξανθές
1 κουταλάκι κανέλα
για την επικάλυψη
1 κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό ή γάλα
προαιρετικά σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αδειάζουμε το χλιαρό νερό σε ένα μπολ και προσθέτουμε το βιτάμ ή το βούτυρο, τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Συμπληρώνουμε το γάλα, τη βανιλέτα, και το μέλι. Έπειτα προσθέτουμε την κανέλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι και την μαγιά. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας.
Μετά από λίγο βάζουμε τη ζύμη στο πλαστήρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα πασπαλίζοντας τη ζύμη με λίγο αλεύρι.
Βάζουμε μετά από ένα καλό ζύμωμα την ζύμη στο μπολ που το έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι, το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Μετά από λίγη ώρα ξαναβάζουμε τη ζύμη στο πλαστήρι και την δουλεύουμε για λίγο ακόμα.
Στην συνέχεια κόβουμε την ζύμη με την σπάτουλα σε κομμάτια τα οποία με έναν μικρό πλάστη ανοίγουμε σε μορφή φύλλου. Βάζουμε σταφίδες στην άκρη του φύλλου και με το μαχαίρι κόβουμε το φύλλο και τυλίγουμε σε μορφή ρολό, και το βάζουμε σε θήκες.
Μπορούμε να ανοίξουμε λίγο με τα χέρια το κομμάτι της ζύμης και να βάλουμε τις σταφίδες στο κέντρο, κλείνουμε την ζύμη και της δίνουμε σχήμα μεγάλου καρυδιού.
Εναλλακτικά, με ένα ποτήρι, πατάμε τα κομμάτια της ζύμης και βάζουμε τριμμένη σοκολάτα.
Τέλος τα σταφιδόψωμα τα αλείφουμε με πινέλο και κρόκο αυγού που τον έχουμε ανακατέψει με νερό ή γάλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς έως ότου να ροδίσουν, για περίπου 20 λεπτά.
Μετά το ψήσιμο, τα αλείφουμε με λίγο βούτυρο.
Η συνταγή μας είναι έτοιμη και μπορείτε να σερβίρετε τα πιο νόστιμα ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ. Καλή σας επιτυχία!
Δες αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:
Η συνταγή είναι από το κανάλι Golfo in the kitchen Γκόλφω Νικολού