Συνταγές
Πωπωπω λαχταριστή σπανακόπιτα
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από ” Anna Lampropouloy- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ:
1.100 γρ. Άλευρα μισό Κούλα μισό ΜΑΝΑ για πίτες 550ml.νερο 30ml.ξυδι 30ml.λαδι 20 ΑΛΑΤΙ. Η συνταγή για το φύλλο είναι του καλύτερου είναι του κ. Γιώργου Παπαπαράσχου. Εγώ φτιάχνω την μισή δόση γιατί το ταψί μου είναι 33εκ. Αυτή η δοσολογία είναι για 36×40 εκ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΈΜΙΣΗ :
500γρ.σπανακι 3 πράσα 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα 1 κρεμμύδι ξερό λάδι τόσο που να γυαλίσουν τα λαχανικά μας 200γρ.μυρωδικα (παπαρούνες τσουκνίδες λαπατα μυρωνια καυκαλιθρες μάραθο.)
2 αυγά αλάτι πιπέρι 1 φλυτζακακι τ. καφέ τραχανά.
Ετοιμασία για το φύλλο :
Βάζω όλα τα υλικά για το φύλλο στο μπόλ του μίξερ και τα δουλεύω για 15′. Το φύλλο το κάνω από την προηγούμενη μέρα. Το βάζω σε ένα μπόλ που το έχω λαδώσει ελαφρά. Το σκεπάζω και το αφήνω όλη την νύχτα.
Ετοιμάζω την γέμιση :
Πλένω τα χορταρικά όλα και τα στεγνώνω.
Σέ μια κατσαρόλα βάζω το λάδι και όταν ζεσταθεί ρίχνω το ξερό κρεμμύδι σέ μέτρια φωτιά για να γλυκάνει μετά ρίχνω τα πράσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αφού σοταριστουν ελαφρά ρίχνω και το σπανάκι που το έχω κόψει με το ψαλίδι και τα υπόλοιπα χορταρικά. Ρίχνω αλάτι πιπέρι τον τραχανά και όταν κρυώσει η γέμιση ρίχνω τα 2 αυγά χτυπημένα. Τα ανακατεύω να ενσωματωθούν όλα μαζί.
Έχω χωρίσει το φύλλο μου σε 10 μπαλακια ίδιου βάρους. Παίρνω τα 2 μπαλάκια και τα ανοίγω στις διαστάσεις του ταψιού μου. Και τα προ ψήνω. Δεν τα λαδώνω όπως είναι το φύλλο το βάζω στο ταψί και το ψήνω σέ προθερμασμένο φούρνο στους 190C. Ανοίγω το πρώτο φύλλο και το στρώνω σε αλάδωτο ταψί και δεν λαδώνω ούτε το πρώτο φύλλο. Στρώνω το δεύτερο το λαδώνω το ίδιο κάνω και με τα άλλα δύο.Αφού έχω στρώσει 4 φύλλα κάτω βάζω το πρώτο προ-ψημένο και βάζω την μισή γέμιση. Βάζω το δεύτερο προ-ψημένο και βάζω την υπόλοιπη γέμιση.
Ανοίγω και στρώνω τα άλλα 4 φύλλα τα οποία τα λαδώνω ενδιάμεσα. Όταν τελειώσω κόβω τα φύλλα που έχουν περισσέψει από το ταψί κάνω ένα μικρό κοθρο. Ραντίζω την πίτα με λάδι και νερό την χαράζω ρίχνω λίγα σουσαμακια και την ψήνουμε στην ηλεκτρική κουζίνα στους 175 C. για 50′ 60′.Εγω την έψησα στην σόμπα και σε 50’ηταν έτοιμη η θερμοκρασία φρόντιζα να είναι 180 C.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Anna Lampropouloy – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”