Συνταγές
Για το βραδάκι φτιάξαμε πολύ όμορφες σπανακοτυρόπιτες με ζυμάρι πισία
Η Συνταγή είναι από Λεμονής Σκοπελιτης – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ:
Σε μια λεκάνη βάζουμε 1 φακελάκι ξηρής μαγιάς, 150γρ. Νερό χλιαρό, 2 κ.σ. ζάχαρη ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10΄να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα μπρίκι ρίχνουμε 150γρ. Γάλα τσίγκινο χλιαρό με 1 κ.σ. βούτυρο και βράζουμε ελάχιστα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να είναι χλιαρό το γάλα το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στη λεκάνη 1/2 κουτ. Γλυκού αλάτι, το χλιαρό γάλα με το λιωμένο βούτυρο, 1 αυγό τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα κουζίνας να ενωθούν όλα τα υλικά, έπειτα προσθέτουμε λίγο-λίγο 600 γραμ. Αλεύρι γ.ο.χ. και το ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη σιάλισα να μην κολλάει στα χεριά μας, βέβαια ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα ίσως και λίγο λιγότερο αυτό όμως το βλέπουμε στο ζύμωμα, σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει. Με αυτές τις αναλογίες βγάλαμε 4 μέτρια φύλλα.
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
Σε ένα αντικολλητικο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ψιλοκόβουμε 1 κρεμμύδι ξερό, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα τα προσθέτουμε στο τηγάνι ανακατεύουμε και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν
προσθέτουμε 1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, προσθέτουμε 1 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο στυμμένο καλά το οποίο έχουμε σπάσει σε κομμάτια με τα χεριά μας και το στύβουμε καλά να φύγουν τα υγρά, αλάτι, πιπέρι αρκετό ανακατεύουμε σοτάροντας μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του και αποσύρουμε από τη ψωμιά.
Μεταφέρουμε το σπανάκι σε ένα μπολ ρίχνουμε τη χοντροτριμμένη στο τρίφτη 300γρ. Φέτα, ανακατεύουμε καλά δοκιμάζουμε και η γέμιση μας είναι έτοιμη.
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙ:
Πλάθουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη, και τα ανοίγουμε με το πλαστή σε 2 λεπτά φύλλα. Σε λαδωμένο ταψάκι τοποθετούμε κάτω το 1ο φύλλο, ρίχνουμε μέσα τη γέμιση την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια, τοποθετούμε από πάνω το 2ο φύλλο, κάνουμε Κόθρο κλείνοντας τη πίτα τη χαράσσουμε σε 8 κομμάτια και τη ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για τη 2η σπανακοτυρόπιτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30’’ περίπου μέχρι να ροδίσει, τη βγάζουμε την αφήνουμε να κρυώσει και την απολαμβάνουμε. Την άλλη τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τη βάζουμε όπως είναι στον καταψύκτη.
Η Συνταγή είναι από Λεμονής Σκοπελιτης– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.