Συνταγές
Σπανακοπρασοτυρόπιτα με ωραίο φύλλο και τέλεια γέμιση – ξεροψημένο και τραγανό από έξω
Η Συνταγή είναι από Ελενη Σιδηροπουλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά για την πίτα:
750 γρ. Αλεύρι για πίτες ή για όλες τις χρήσεις
330 γρ. Σόδα αναψυκτικό
120 γρ. Χλιαρό νερό
2 κουτ.σουπ ξύδι
1 κουτ.γλ Αλάτι
50 γρ. Ελαιόλαδο
Έξτρα ελαιόλαδο για τα φύλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης
Αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί, σκεπασμένο με μία πετσέτα ή το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
Όσο πιο πολύ ξεκουράζεται το ζυμάρι μας, τόσο το καλύτερο.
Κάνουμε 10 μικρές μπάλες και ανοίγουμε τα φύλλα μας.
Στρώνουμε τα 5 φύλλα κάτω, στη μέση βάζουμε τη γέμιση και από πάνω τα άλλα 5 φύλλα.
Ενδιάμεσα σε κάθε φύλλο δεν ξεχνάμε να βάλουμε λίγο λαδάκι.
Χαράσουμε την πίτα και από πάνω προσθέτουμε λίγο λαδάκι και νεράκι
Για τη γέμιση:
500 γρ. Σπανάκι
2 ξερά κρεμμύδια
Λίγα φρέσκα κρεμμύδια
3 μεγάλα πράσα μόνο τα άσπρα
Λίγος Άνηθος
Λίγος Μαϊντανός
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
300γρ. τυρί φέτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, τα κρεμμύδια μας, προσθέτουμε το καθαρισμένο σπανάκι μας, τα μυρωδικά και τέλος τα μπαχαρικά
Μόλις κρυώσει η γέμιση μας, προσθέτουμε και τη φέτα τυρί σε μικρά κομμάτια
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις Αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα μας και το τελευταίο 10λεπτο στην κάτω αντίσταση, για να ψηθεί καλά και από κάτω.
Η Συνταγή είναι από Ελενη Σιδηροπουλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.