Συνταγές
Σούπερ το μελιτσανάκι τουρσί
Η Συνταγή είναι από Gogo Samiou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
Μελιτζανάκια όχι πολύ μεγάλα
Λάχανο
Καρότο
Πιπεριά κέρατο πράσινη
Σκόρδα
Σέλινο
Μαϊντανό
Μία χούφτα ψιλοκομμενα καρύδια
Ξύδι… Λάδι
Αλάτι πιπέρι.
Εκτέλεση
Αγοράζουμε από τη λαϊκή μελιτζανάκια ..όχι πολύ μεγάλα …μακρόστενα και μικρά.
Τα παραπάνω υλικά είναι κατά βούληση ….σύμφωνα με πόσα κομμάτια θα φτιάξετε.
Πλένουμε και αφαιρούμε τα φύλλα από τα μελιτζανάκια με προσοχή … Καθαρίζουμε την μελιτζάνα θέλαμε το κοριτσάκι να είναι καθαρό. Την χαράζουμε στη μέση κατά βάθος μία φορά… Τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό και τις βράζουμε για τρία λεπτά…ίσα να μαλακώσουν ..εδώ θα προσέξετε γιατί είναι και η επιτυχία τι συνταγές.. να μην βράσουν πολύ οι μελιτζάνες αλλά να μην είναι και ωμές… Δύο λεπτά είναι αρκετά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός….τις αφαιρούμε και τις βάζουμε μέσα σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να φύγουν όλα τα νερά τους.
Στο χοντρό του τρίφτη τρίβουμε καρότο, λάχανο 2 πιπεριές πράσινες κέρατο….κόβουμε σε λεπτά κομμάτια μαϊντανό ..υπολογίστε σε δύο κιλά μελιτζανάκι 1 ματσάκι μαϊντανό και 1 σελένο τρίψτε σκόρδα περίπου τέσσερις σκελίδες σκόρδο στο ψιλό του τρίφτη τα καρύδια, ρίξτε μισό ποτήρι ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε τα λαχανικά… Γεμίστε με αυτό το μείγμα τα μελιτζανάκια βάλτε μείγμα μέσα όσο περισσότερο μπορείτε είναι τέλειο… Έχετε αγοράσει σέλινο τουλάχιστον τρία μεγάλα ματσάκια αλλά να είναι με το μακρύ κοτσάνι για να μπορείτε να δέσετε.
Βράζετε το σέλινο για 2 λεπτά και τυλίγεται γύρω γύρω στη μελιτζάνα με αυτά.. βάλτε αρκετό σέλινο …2 με 3 κλαράκια σε κάθε μελιτζανάκι είναι πολύ νόστιμος όταν γίνει το τουρσί… Αραδιάστε το τουρσί σε ένα σκεύος ρηχό .. ρίξτε μισό ποτήρι ξύδι από κρασί …αφήστε για μία νύχτα η μέρα.. στις μισές ώρες γυρίστε τα μελιτζανάκια από την άλλη πλευρά να απορροφήσουν το ξύδι.. Τέλος βράζετε βάζα 5 λεπτά.. βάζετε τα μελιτζανάκια μέσα σε καυτά βάζα.. ρίχνετε λάδι και σφραγίζεται με καυτά καπάκια όταν κρυώσουν τα βάζετε στο ψυγείο.
Το ελαιόλαδο παγώνει στο ψυγείο… φυσικά αν περιμένετε λίγο δεν υπάρχει πρόβλημα ξεπαγώνει εύκολα πριν σερβίρετε… Αν δεν θέλετε να συμβεί αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι ελαφρύ τύπου αραβοσιτέλαιο.
Το λάδι που θα παραμένει στα βάζα θα είναι αρωματικό μετα.. δεν το πετάμε το κρατάμε για σαλάτες κ ντάκο Κρητικό… Αν σας περισσέψει γέμιση την τοποθετείται και αυτή μέσα σε βάζα δίπλα στο μελιτζανάκι
Η Συνταγή είναι από Gogo Samiou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.