Συνταγές
Σαραγλί: ένα από πιο τραγανά ζουμερα σιροπιαστά γλυκά που
Δεν σταματάμε ποτέ στο ένα!
Η Συνταγή είναι από Ξένια Δάρρα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
700 γρ. φύλλο κρούστας
300 γρ. βούτυρο γάλακτος εγώ έβαλα αιγοπρόβειο και αγελαδινό (λιωμένο)
300-400 γραμμ. καρυδόψιχα
200γραμμ. Αμύγδαλο
2 κουτ. σουπ. ζάχαρη
1/1/2 κουτ. σούπ. κοφτή, κανέλα
Γαρύφαλλο λίγο
1 βανίλια
Για το σιρόπι:
1κιλο ζάχαρη
800 ml
½ λεμόνι (χυμός)
1 βανίλια
150 μέλι
Εκτέλεση:
Καλό είναι να ξεκινήσετε με το σιρόπι για να του δώσετε το χρόνο να κρυώσει ώσπου να ετοιμάσετε και να ψήσετε το σαραγλί.
Σε μια κατσαρόλα ρίξτε τη ζάχαρη, το νερό τη βανίλια, το χυμό μισού ζουμερού λεμονιού και το μέλι και αφήστε να βράσει μόνο για δυο λεπτά. Αρχίστε να μετράτε το χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
Βουτυρώστε ένα ταψί.
Τρίψτε τα καρύδια στο μούλτι το αμύγδαλο και ανακατέψτε τα με τη ζάχαρη, την κανέλα, και το γαρύφαλλο
Στρώστε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας και βουτυρώστε το καλά με ένα πινέλο…φύλλο κρούστας + βούτυρο
Στο κέντρο και κατά μήκος του φύλλου ρίξτε λίγη από τη γέμιση.
Διπλώστε το φύλλο στη μέση και με μια λεπτή βέργα, ή έναν πλάστη τυλίξτε το σε ρολό.
Σουρώστε το φύλλο από τις δυο άκρες, αφαιρέστε από τη βέργα και βάλτε το στο βουτυρωμένο ταψί.
Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία ώσπου να τελειώσουν όλα τα φύλλα.
Φροντίστε τα σουρωτά ρολάκια να μπαίνουν το ένα κολλητά δίπλα στο άλλο, χωρίς να υπάρχει κενό ανάμεσά τους. Είναι και αυτό ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του γλυκού.
Τα άλλα είναι το σωστό ψήσιμο, το σωστό βράσιμο του σιροπιού και το σωστό σιρόπιασμα.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.
Αλείψτε με το υπόλοιπο βούτυρο όλη την επιφάνεια και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε τα ρολάκια σε τρία ή τέσσερα μέρη ανάλογα με το πόσο μικρά θέλετε να είναι τα σαραγλί σας…
Ψήστε για 30-45 λεπτά αεροθερμο (ανάλογα με τον φούρνο).
Είναι έτοιμα όταν πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα και είναι στεγνά.
Αμέσως μόλις βγάλετε το γλυκό από τον φούρνο, το σιροπιάζετε όπως είναι καυτό με το κρύο σιρόπι. Είναι σημαντικό αυτό το βήμα γιατί έτσι τα σαραγλάκια θα διατηρηθούν τραγανά .
Η Συνταγή είναι από Ξένια Δάρρα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.