Συνταγές
Σήμερα λοιπόν τρώμε μακαρόνια σάλτσας με μπιφτέκια και έξτρα μπισκότα εσπεριδοειδών
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την σάλτσα ντομάτας
Σωτάρουμε μέσα σε 4 κτσ. ελαιόλαδο, 1 χοντρή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, αμέσως ρίχνω 1 κτγ. πελτέ ντομάτας, σβήνουμε με 1 σφηνάκι κρασί κόκκινο.
Συνεχίζουμε να ρίχνουμε 2 πιπερίτσες πράσινες μικρές σε φετούλες, και 1 φέτα κολοκύθα πορτοκαλί σε φετούλες, 1 κούπα σάλτσα ντομάτας δική μου, μισό κτγ. βασιλικό και θυμάρι, ρίγανη μαζί, λίγο πάπρικα καυτερή και 1 κρασοπότηρο νεράκι.
Βράζουμε για 15′. Ύστερα βράζουμε τα μακαρόνια ολικής άλεσης, σουρώνω σέ 5′, ρίχνουμε και λίγο ζουμί από τά μακαρόνια μέσα στην σαλάτα σάλτσα, ρίχνω μέσα τά μακαρόνια , βράζουμε 6′ ακόμα και σερβίρουμε με μπόλικο τυρί ρεγγάτο τριμμένο..
Τα μπιφτέκια τα είχα ζυμώσει με κρεμύυδι, μηλόξυδο, φρυγανιά τριμμένη, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 τριφτή ντομάτα, 1 αυγουλάκι, (για 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό ανάμεικτο).
Για τά μπισκότα εσπεριδοειδών.
Πλένουμε καλά 1 πορτοκάλι και μισό λεμόνι .
Κόβουμε στα 4, καθαρίζω από κουκούτσια και ίνες, κόβω σε μικρότερα κομμάτια και πολτοποιώ στο μούλτι μαζί με μισό κεσεδάκι ζάχαρη καρύδας,(των 200 γρ. το κεσεδάκι), 1 κτγ. καστανή ζάχαρη και 1 κτσ. μέλι .
Ύστερα μεταφέρουμε σέ μπωλ. Εκεί συνεχίζω να ρίχνω 1 κεσεδάκι καλαμποκέλαιο μαζί με ελαιόλαδο μισό- μισό. Μισό κτγ. κανέλα, μια τσιμπιά αλάτι,1 βανίλια, λίγο τζίτζερ σέ σκόνη, μισό κτγ. μαγειρική σόδα, και 2 κτγ. μπέικιν πάουντερ.
Στο τέλος ρίχνουμε μέσα στα υγρά, 2 κτσ. βρώμη, 2 κτσ. αλεύρι ολικής άλεσης, και το υπόλοιπο αλεύρι γοχ. σιγά- σιγά μέχρι ανακατεύοντας να δούμε ότι έχουμε μία ζύμη πού να μην κολλάει όμως στα χέρια.
Αυτό το καταλαβαίνουμε φυσικά στο ζύμωμα, (όχι πολύ ζύμωμα). Να πούμε ότι στην συνταγή πάει και 2 αυγά μέσα, αλλά εγώ αυτή την φορά δεν έβαλα. Αλλά μία χαρά, πεντανόστιμα έγιναν και νηστίσιμα. Σέ ορισμένα έβαλα και από 1 φουντούκι από πάνω.
Ανοίγουμε την ζύμη, πατάμε με τά χέρια ή με το πλάστη, με την βοήθεια ενός ποτηριού ή κούπας, κόβω σέ κυκλάκια όπως στην φωτογραφία, από πάνω ξανά σχέδιο με το ποτήρι, βάζουμε σέ λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος από κάτω.
Ξαναμαζεύουμε τήν ζύμη και ξανά το ίδιο μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Ψήσιμο για 20′ στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς. Μεσαία σκάλα του φούρνου.
Η συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.