Συνταγές
Πεντανόστιμη και πανεύκολη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας για όλα τα χειμερινά μας μαγειρέματα
Η Συνταγή είναι από Despina Kotsi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
5 κιλά ντομάτες ωριμασμένες
Λίγο χοντρό αλάτι-1 κουτ.σούπας
Λίγη ζάχαρη-2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντοματούλες, τις κόβουμε στη μέση, τις πιέζουμε με τα χέρια μας να φύγουν τα πολλά υγρά και σποράκια (Φώτο 2), τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και σουρώνουμε τα πολλά υγρά τους (Φώτο 3) (με ένα απλό στραγγιστήρι κουζίνας μικρό). Εμάς όσα σποράκια μένουν δε μας ενοχλούν καθόλου! Βάζουμε τον πολτό σε κατσαρόλα με λίγο χοντρό αλάτι και λίγη ζάχαρη.
Μόλις έρθει σε βρασμό σε περίπου 1 λεπτό από την ώρα που θα ζεσταθεί το μείγμα μας (να κοχλάζει καλά, να είναι καυτό), κατευθείαν βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα (τα βάζουμε πρώτα στον φούρνο στους 120 βαθμούς ανοιχτά με τα καπάκια τους δίπλα για 15-20 λεπτά)
Η γεύση της είναι σα να έχουμε φρεσκοτρίψει ντοματούλα εκείνη τη στιγμή, γιατί ουσιαστικά μόνο τη φέρνουμε σε βρασμό! Δεν τη συμπυκνώνουμε βράζοντας για πολλή ώρα και κρατάει αναλλοίωτη τη γεύση της φρέσκιας ντομάτας, είναι σα να την τρίψαμε εκείνη τη στιγμή στον τρίφτη μας (για αυτόν τον λόγο και πετάμε τα πολλά υγρά της, για να μη χρειαστεί βρασμό για πολλή ώρα και αλλάξει η γεύση της)! Πανεύκολη σαλτσούλα σα βάση για όλες τις μαγειρικές μας δημιουργίες
Διατηρείται εκτός ψυγείου για 1-2 χρόνια. Μόλις ανοιχτεί μπαίνει στο ψυγείο και καταναλώνεται σε 1 εβδομάδα
Υ.Γ. Προσωπικά δε μου αρέσει καθόλου να βάζω τις ντοματούλες στο multi, μου αλλάζει τη σύσταση της σάλτσας και δεν το προτιμώ
Αλλά φυσικά, για όποια/ον θέλει γίνεται και με αυτόν τον τρόπο! Είναι περισσότερο κουραστικό να γίνεται στο χέρι μία-μία ντοματούλα στον τρίφτη, αλλά το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο, με κρουστή υφή και με υπέροχα κομματάκια ντοματούλας που δεν έχουν γίνει ένας ομοιόμορφος πολτός!
Η Συνταγή είναι από Despina Kotsi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.