Συνταγές
Εξαιρετικό πιάτο, πολύ νόστιμο, με πολύ ωραιά υλικά – ριζότο τρούφας με παρμεζάνα
Η συνταγή είναι από Aristotelis Gors – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 κτγ. βούτυρο
1 μικρό λευκό κρεμμύδι
5-6 μανιτάρια
50 ml. λευκό κρασί γλυκό/ημίγλυκο
1 κύβο knor κοτόπουλου
1 κτγ. αλάτι
1 κτγ. πιπέρι
1-2 κτγ. σκόνη κρεμμυδιού
2 κτσ. λάδι μαύρης τρούφας
100 γρ. παρμεζάνα
νερό
1 κούπα ρύζι για ριζότο της αρεσκείας σας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανάβουμε το μάτι στη μέγιστη φωτιά και τοποθετούμε πάνω μια μεγάλη κατσαρόλα, και την αφήνουμε να ζεσταθεί για 1 λεπτό.
Έπειτα, ρίχνουμε 1 κτγ. βούτυρο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε κυβάκια και τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες λεπτές 1-2 εκατοστών και σωτάρουμε για 5 περίπου λεπτά (να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα).
Σβήνουμε με τα 50 ml. λευκού κρασιού. Μόλις έχει σχεδόν εξατμιστεί το 80% του κρασιού, ρίχνουμε 1 κούπα ρύζι για ριζότο μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε για 10 δευτερόλεπτα να λουστεί όλο το ρύζι με τα τσιγαρισμένα υλικά και αμέσως προσθέτουμε 2 κούπες νερό (με την ίδια κούπα που χρησιμοποιήσατε για το ρύζι).
Προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι, τη σκόνη κρεμμυδιού, τον κύβο κνορ και 1 κουταλιά (από τις 2) του λαδιού τρούφας και αφήνουμε σε φουλ φωτιά πάλι να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο νερό (περίπου 7 με 10 λεπτά) μέχρι να γίνει σαν χυλός. Κατά τη διάρκεια ανακατεύουμε ανά συχνά διαστήματα.
Έπειτα προσθέτουμε ακόμη 1 κούπα νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και το αφήνουμε ξανά να εξατμιστεί. Ανακατεύουμε ανά συχνά διαστήματα για να μην κολλήσει το ρύζι στον πάτο, μέχρι να χυλώσει.
Έπειτα προσθέτουμε ξανά μια κούπα νερό στην ίδια φωτιά και το αφήνουμε ξανά να εξατμιστεί ανακατεύοντας ανά συχνά διαστήματα για να μην κολλήσει μέχρι πάλι να γίνει χυλός.
Τέλος προσθέτουμε μισή κούπα νερό πάλι στην ίδια φωτιά και προσθέτουμε άλλη 1 κτσ. λαδιού τρούφας.
Μόλις χυλώσει, προσθέτουμε όλη την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά.
Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ένα τέλειο και πεντανόστιμο ριζότο χυλωμένο και πηχτό όπως στη φωτογραφία.
Η συνταγή είναι από Aristotelis Gors – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.