Συνταγές
Παραδοσιακή συνταγή για πασχαλινά γλυκά τυροπιτάκια από την Τήνο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Ανάρτηση είναι από MetoMati – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Συνταγή: Νικολέτα Φωσκόλου
Επιμέλεια: Γιάννα Μπαλαφούτη
Υλικά για τη γέμιση
1 κιλό τυρί «πέτρωμα»
1/2 κιλό ζάχαρη
5 αυγά περίπου (ή όσα σηκώνει το τυρί)
1/2 κουταλιά γλυκού κανέλα
3 βανίλιες ή άρωμα μαστίχας
1/4 κουταλιά γλυκού γαρίφαλο
Υλικά για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
χυμό 1 πορτοκαλιού
1/4 κουταλιά γλυκού αλάτι
1 αυγό
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κούπα νερό περίπου
Εκτέλεση
1. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με τα άλλα υλικά μέχρι να γίνει το ζυμάρι, ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό.
2. Χωρίζουμε σε μπαλάκια σε μέγεθος πορτοκαλιού. Αφήνουμε να σταθεί μισή ώρα.
3. Αλέθουμε το «πέτρωμα» σε λεκάνη.
4. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε ένα σφιχτό μίγμα που στέκεται.
5. Με κάθε μπαλάκι ζύμης ανοίγουμε φύλλο, όσο πιο λεπτό γίνεται.
6. Κόβουμε με ποτήρι στρογγυλά κομμάτια.
7. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε μια κουταλιά γλυκού γέμιση.
8. Σηκώνουμε το φύλλο προς τα πάνω και με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας τσιμπάμε πυκνά γύρω γύρω, ώστε να γίνει ψιλό πλισέ.
9. Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί, και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
10. Ψήνουμε σε φούρνο στους 180ºC βαθμούς μέχρι να κοκκινίσουν.
Δοκιμάστε αλμυρές ή γλυκές συνταγές μαζί με τα άτομα που αγαπάτε, και θα δείτε την διάθεσή σας να αλλάζει προς το καλύτερο!
Γιατί όπως και να το κάνουμε ένα σπιτικό φαγητό είναι πιο υγιεινό από ένα αντίστοιχο που θα αγοράσουμε απ’ έξω.
Συνταγή: Νικολέτα Φωσκόλου
Επιμέλεια: Γιάννα Μπαλαφούτη
Η Ανάρτηση είναι από MetoMati – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.