Connect with us

Συνταγές

Παραδοσιακή ηπειρώτικη γλυκιά κολοκυθόπιτα σιροπιαστή

Published

on

90554463 217123579393814 5346224880306094080 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από κ. Eva Gk – “Γλυκά κουταλιού και φαγητά ….πιρουνιού!!”.

Οι δικοί σας θα ξετρελαθούν για αυτή τη πίτα.

ΥΛΙΚΑ
750 γραμ. γλυκιά κολοκύθα τριμμένη
300 γραμ. Αμυγδαλα χοντροτριμμένη
1½ φλυτζ. τσαγιού σπορέλαιο
200 γραμ. ζάχαρη
60 γραμ. Σιμιγδαλι ψιλο

Και 80 γραμμαρια μπισκοτο τρυμμενο.
2 κουτ. γλυκού κοφτά κανέλλα
½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
1 πακέτο φύλλα κρούστας
1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι

Για το σιρόπι
½ φλυτζ. τσαγιού μέλι
½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζ. τσαγιού νερό
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε την κολοκύθα, την τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη, την αλατίζουμε και τη βάζουμε σε σουρωτήρι για 15′ να στραγγίσει.

Αφού στύψουμε, με τις παλάμες μας, καλά την κολοκύθα, βάζουμε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το λάδι και σωτάρουμε την κολοκύθα για 5′ – 7′, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.

Όταν πιεί τα υγρά της, την αποσύρουμε από τη φωτιά
προσθέτουμε τη ζάχαρη, την αμυγδαλοψυχα, το μπισκοτο,, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το σιμιγδαλι και ανακατεύουμε καλά.

Παίρνουμε ένα ταψί Ν°32 (32 εκ. διάμετρο), το λαδώνουμε καλά, μέσα και στα πλάγια και στρώνουμε τα μισά από τα φύλλα μας, λαδώνοντας το καθένα που βάζουμε πολύ καλά. Τα δύο πρώτα φύλλα τα τοποθετούμε ακτινωτά και τα υπόλοιπα 3 – 4, διπλωμένα στη μέση και με λάδι ανάμεσα.

Απλώνουμε τη γέμιση, γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα, αφού τα λαδώσουμε καλά και τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Τα 3 – 4 πρώτα τα βάζουμε διπλωμένα στη μέση και λαδωμένα και τα τελευταία δύο απλωμένα σταυρωτά.

Λαδώνουμε καλά την πίτα και μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το φύλλο, φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια.

Δεν σέρνουμε το μαχαίρι, για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα και προσέχουμε να μην φτάνει μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει, περίπου μέχρι τη μέση. Έπειτα ραντίζουμε με μπόλικο νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 10′ και μετά στους 180°C για 35′ περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η κολοκυθόπιτά μας.
Την αφήνουμε να κρυώσει για 1½ τουλάχιστον ώρα, πριν της ρίξουμε το σιρόπι.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα υλικά μας και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 5′.

Μόλις ετοιμαστεί, το περιχύνουμε καυτό στην παγωμένη κολοκυθόπιτα, ρίχνοντάς το λίγο – λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού.

Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι και μετά…

Η Συνταγή είναι από κ. Eva Gk “Γλυκά κουταλιού και φαγητά ….πιρουνιού!!”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

Συνταγές10 ώρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές12 ώρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές14 ώρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα16 ώρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές18 ώρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές20 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές21 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές2 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές2 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές3 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές4 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές4 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές5 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές5 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Exit mobile version