Συνταγές
Πανεύκολη πίτα με μόνο 2 φύλλα σεντόνι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζυμη:
500 γρ. Αλεύρι σκληρό χωριάτικο για πίτες
3 κ.σ ξύδι
3 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.γ αλάτι
Νερό όσο πάρει
Νισεστε για το άνοιγμα του φύλλου
Η γέμιση είναι δική σας με ότι σας αρέσει η ότι υλικά έχετε σπίτι σας.
Γέμιση με κιμά και φέτα:
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο περασμένο 2 φορές (το ζήτατε στο κρεοπωλείο σας.)
Το τσιγαριζετε με ελαιόλαδο να ανοίξει καλά. Προσθέτετε πιπέρι Καγιέν, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι, λίγο μπουκοβο (chilly) και ξερό δυόσμο.Τραβάτε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ ρίχνετε το αυγό και την φέτα 200 γρ. Θρυμματισμενη.
Προσθέτετε τον κιμά και λίγο ελαιόλαδο ακόμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Με τα υλικά της ζύμης κάνετε ένα ζυμάρι, προσθέτοντας λίγο λίγο νερό μέχρι να γίνει μια ζύμη που δεν θα κολλά στα χέρια σας.
Ζυμώνετε καλά, κάνετε μια μπάλα τη ζύμη και την βάζετε σε μπολ για 1-2 ώρες περίπου, σκεπασμένη με μια πετσέτα να ηρεμήσει.
Κατόπιν χωρίζετε τη ζύμη σε 2 τεμάχια.
Όπως είναι μέσα στο μπολ ρίχνετε μπόλικο ηλιέλαιο σχεδόν μέχρι τη μέση και γυρίζετε τα ζυμαρακια να πάει παντού το λάδι. Παίρνετε το ένα κομμάτι ζύμης και απλωνετε πάνω σε ένα τραπεζομάντηλο που πρώτα ρίξατε νισεστε. Πιέζετε με τα δάχτυλα σας το ζυμάρι να γίνει στρογγυλό.
Ανοίγετε ένα φύλλο στρογγυλό με τον πλαστή. Κατόπιν ανοίγετε το φύλλο πολύ λεπτό τραβώντας το από τις άκρες γύρω γύρω. Θα ανοίξει εύκολα και θα γίνει λεπτό.
Αν σας σκιστει σε κάποια σημεία δεν πειράζει. Κάνετε ένα μεγάλο και πολύ λεπτό φύλλο, πάντα τραβώντας το με προσοχή και υπομονή. Αφού γίνει ένα μεγάλο φύλλο και αρκετά λεπτό, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και τη μισή γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Βοηθατε στην αρχή. Δηλαδή τυλίγετε λίγο το φύλλο και σηκώνετε το τραπεζομάντηλο και ρολαρετε. Θα έχετε ένα μεγάλο μπαστούνι, το τραβάτε να ανοίξει και τοποθετείτε μέσα σε μέτριο λαδωμενο ταψί σε κουλούρα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο κάνετε και το δεύτερο φύλλο. Ρίχνετε με ένα πινέλο λάδι πάνω στην πίτα να λαδώθει καλά και σουσάμι μαύρο και άσπρο.
Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180’C βαθμούς αέρα μέχρι να ροδίσει.
Την αφήνετε να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε.
Σερβίρετε την πίτα με ένα ποτήρι κεφιρ
Η γιαούρτι.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”