Συνταγές
Πανδαισία γεύσης το πιάτο με συκώτι αρνάκι γάλακτος στο τηγάνι και θεϊκή σάλτσα
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Pellumbesha Lumi- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά
2 συκώτι αρνάκι
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
½ λίτρο γάλα για το μαρινάρισμα
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
2 κ.σ βούτυρο, μισό ποτήρακι κρασί
Εκτέλεση
Βάζουμε το συκώτι σε ένα μπολ με γάλα και το αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.
Το βγάζουμε , το σκουπίζουμε καλά με χάρτινη πετσέτα και το αφήνουμε στεγνό για λίγα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Βγάζουμε την πέτσα που έχει.
Προσθέτετε σε κάθε πλευρά λίγη καπνιστή πάπρικα αν θέλουμε , πασπαλίζοντάς την ομοιόμορφα.
Βάζετε ένα μεγάλο τηγάνι στο μάτι μέτρια προς δυνατή φωτιά Σε 3 λεπτά, αφού ζεσταθεί ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο.
Μόλις κάψει το λάδι τοποθετούμε μέσα τις φέτες του συκωτιού.
Γυρίζετε με λαβίδα (όχι με πιρούνι που θα τις τρυπήσει) τις φέτες του συκωτιού ανά 1 λεπτό στην αρχή και μετά το πρώτο γύρισμα χαμηλώνετε τη φωτιά στη μέση προς χαμηλό για να μην μαυρίσει πολύ η εξωτερική επιφάνεια. Το ιδανικό από εδώ και πέρα είναι να γυρίζετε τις φέτες ανά 30”. Έτσι και δεν μαυρίζει υπερβολικά το εξωτερικό από υψηλές θερμοκρασίες και η θερμότητα περνά προς το κέντρο πιο ομοιογενώς και από τις δύο πλευρές της φέτας του συκωτιού.
Το συκώτι για να είναι έτοιμο, δεν θα χρειαστεί πάνω από 4 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμο το μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής. Το σκεπάζετε και το αφήνετε να ηρεμήσει για 4-6 λεπτά πριν το κόψετε. Αν κόψετε το συκώτι πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάπαυσης, θα φύγουν πολλά υγρά και αίμα. Αν όμως το αφήσετε όπως λέμε, αυτά τα υγρά θα μείνουν μέσα στη κάθε μπουκιά, κάνοντάς την ζουμερή και γευστική και επιπλέον θα χυθεί ελάχιστο αίμα στο ξύλο κοπής.
Το τελευταίο μέρος της διαδικασίας είναι το κόψιμο σε λεπτές φέτες με καλό μαχαίρι. Αμέσως μετά ρίχνουμε χοντρό αλάτι και πιπέρι.
Για την σάλτσα :
στο τηγάνι που ψήνουμε το συκώτι ρίχνουμε το κρασί, λίγο ζεστό ζωμό ή νερό και το βούτυρο και σε χαμηλή φωτιά το αφήνουμε να δέσει η σάλτσα. Περιχύνουμε με την σάλτσα της φέτες.
Σερβίρουμε με μία σαλάτα από καρότο απλό, (τριμμένη με ελάχιστο ελαιόλαδο, μπόλικο χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι), πατάτες μισό βρασμένα, πασπαλίζουμε με τριμμένο πεκορίνο, θυμάρι φρέσκο και δεντρολίβανο. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ψηθούν με και να πάρουν ωραίο χρώμα . Καλή όρεξη σε όλους.
Για να διαλέξεις την επόμενη ξεχωριστή συνταγή για συκώτισου ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ !
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Pellumbesha Lumi – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”