Συνταγές
Πανέμορφη τούρτα καραμέλα με σαβαγιάρ, γλάσο καραμελας και καραμελωμένο φυστίκια
Η Συνταγή είναι από κ. Αλεξάνδρα Κυριάκη– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά για φόρμα με τσέρκι 26 εκ.
30 κομμάτια σαβαγιάρ
1 κούπα γάλα μαζί με 1 σφηνάκι λικέρ καλουα
1 φυτική κρέμα πράσινη 500ml
1.5 κουτί καραμελωμένο ζαχαρουχο
50 γρ φυστικια πινατς ψιλοκομενα
50 γρ φυστικια πινατς ολοκληρα
Για το γλάσο καραμέλας
200 γρ ζάχαρη καστανή
200γρ νερό βραστό
3κ.σ γεμάτες γλυκόζη
4κ.γ ζελατίνη σε σκονη
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ την φυτική κρέμα να αφρατέψει μετά προσθέτουμε το ένα κουτάκι καραμελωμένο ζαχαρούχο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε .
Σε μια φόρμα με τσέρκι στρώνουμε τα σαβαγιάρ αφού τα έχω βουτήξει ελαφρά στο γάλα βάζουμε από επάνω μια ελαφριά στρώση από το καραμελωμένο ζαχαρούχο και ρίχνουμε επάνω τα μισά από τα ψιλοκομμένα πινατς.
Βάζουμε μια στρώση κρέμα άλλη μια στρώση σαβαγιάρ ξανά μια στρώση καραμελωμένο ζαχαρούχο και τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα πινατς στρώνουμε την υπόλοιπη κρέμα αφήνοντας λίγη για να καλύψουμε μετά τα πλαινα και βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες να παγώσει καλά. Εντωμεταξυ καραμελωνουμε τα υπόλοιπα πινατς .
Σε ένα τηγάνι βάζουμε σε μέτρια φωτιά 2-3 Κ.σ ζάχαρη και τα φυστικια να λιώσει η ζάχαρη και να πάρουν ωραίο χρώμα όχι πολυ σκούρο μην πικρισουν.Τα τοποθετουμε επάνω σε λαδοκολα να παγώσουν καλά και μετά τα κόβουμε στο μούλτι.
Ετοιμάζουμε το γλάσο καραμέλας.
Σε ένα φλιτζανακι βάζουμε την ζελατίνη με 3-4 Κ.σ κρύο νερό να φουσκώσουν μετά προσθέτουμε ένα φλιτζανακι του καφέ από το βραστό μας νερό και ανακατέυουμε να διαλυθεί καλά.Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την καστανή ζάχαρη σε μέτρια φωτιά να λιώσει ανακατεύοντας μόλις λιώσει την κατεβάζουμε από την φωτιά Ρίχνουμε το υπόλοιπο βραστό νερό με προσοχή γιατί πιτσιλάει ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε την γλυκόζη και την ζελατίνη. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να γίνει παχυρευστη σαν μέλι .
Τότε με απαλές κινήσεις καλύπτωουμε την τούρτα και την αφήνουμε στο ψυγείο 3 ώρες να κρυώσει καλά και να σφίξει.Μετα ξεφορμαρουμε από το τσέρκι καλύπτουμε τα πλαινα με την κρέμα που έχω κρατήσει στόλιζουμε με τα καραμελωμένα φιστίκια. Στολιζουμε με σοκολατάκια καραμελα σνικερς και λίγη λιωμένη κουβερτούρα
Η Συνταγή είναι από κ. Αλεξάνδρα Κυριάκη– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.