Συνταγές
Υπέροχες και λαχταριστές πίτες ψημένες στο φούρνο
Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι
2 κουταλιες γιαούρτι
1 και μισο φακελάκι ξηρή μαγιά
1 και μισό κοφτό κουταλάκι γλυκου αλάτι
1 κουταλάκι μέλι ή ένα κουταλάκι ζάχαρη
2 με 3 κουταλιες ελαιόλαδο
Νερό χλιαρό όσο πάρει( το ρίχνουμε λίγο λίγο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολάκι βάζουμε λίγο χλιαρό νερό και διαλύουμε το μέλι και την μαγιά .
Σε μια λεκανη βάζουμε το αλεύρι το αλάτι και ανακατεύουμε .
Κάνουμε στο κέντρο μια λακουβιτσα ρίχνουμε το γιαούρτι ,το νερό και το λάδι .
Προσθέτουμε και το μίγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε στην αρχή με ένα κουτάλι και μετά ζυμώνουμε με τα χέρια να γίνει ένα μαλακό ζυμαρακι .
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει .
Αφού φουσκώσει χωρίζουμε ζυμαρακια 80 γραμμαρίων, τα κάνουμε μπαλάκια και τα αφήνουμε σκεπασμένα με μεμβράνη πέντε λεπτά να ξεκουραστούν .
Κατόπιν τα ανοίγουμε πιτάκια με τον πλαστη .
Έβαλα να κάψει το ταψί της κουζίνας ανάποδα και τις έψησα δυο, δυο ή τρεις ,τρεις στους 250 βαθμούς με αέρα για 4 λεπτά.
Επειδή ειναι κούφιες τις γεμίζουμε με ότι θελουμε .
ΠΙΤΕΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
3 κουταλιες γιαούρτι
2 κουταλάκια γλ χοντρό τριμμένο κολιανδρο
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι Θυμάρι
1 κουταλάκι σουμάκ
1 κουταλάκι πάπρικα
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
Χυμό ενός λεμονιού
Αλάτι
Πιπέρι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Απο το προηγούμενο βράδυ κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες το πλένουμε και το στραγγίζουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα ανακατεύουμε.
Βάζουμε μεσα τα κομμάτια κοτόπουλου κλείνουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγειο.
Την άλλη μέρα βάζουμε το κοτόπουλο στο ταψί και ψήνουμε στους 220 με 230 βαθμούς Κελσίου.
Οταν πάρει η μία πλευρά χρώμα το γυρίζουμε και από την άλλη.
Όταν ψηθεί το ξεκοκκαλίζουμε και φτιάχνουμε τις πίτες μας.
Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.