Συνταγές
Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα πεντανόστιμα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Agnes Papadopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
120 φύλλα
2 μάτσα κρεμμυδάκια(14-16)
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι δυόσμο
3 λεμόνια(250-280ml)
500γρ.ρυζι Καρολίνα
3κ.γ.γεματα αλάτι
1κ.γ. κοφτό πιπέρι
1ποτηρι ελαιολαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για 2-3’σε νερό που βράζει ζεματαμε τα φύλλα ανά 10,βάζουμε σε λεκανακι με κρύο νερό κ παγάκια για λίγο κ μετά στο σουρωτηρι να στραγγίσουν.
Έχουμε ψιλοκοψει όλα τα κρεμμυδάκια,στον τρίφτη κάνω τα ξερά κρεμμύδια.
Ψιλοκόβουμε κ τα μυρωδικά.
Πλένουμε πολλές φορές με κρύο νερό το ρύζι κ το στραγγίζουμε .
Ενσωματώνουμε όλα τα υλικά μου.
Ανοίγουμε ένα φύλλο σε μεγάλο πιάτο, βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρόλο.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.
Σε πλατιά κατσαρόλα τοποθετουμε όλα τα φύλλα από τα κρεμμυδάκια κ τα μυρωδικά που δεν χρησιμοποίησα στη γέμιση αφού τα έχουμε πλύνει καλά.
Από επάνω τοποθετουμε σε σειρές τα ντολμαδάκια μου χωρίς να έχουν κενό μεταξύ τους.
Ρίχνουμε βραστό νερό κ βάζουμε ένα πιάτο πάνω στα ντολμαδάκια για να μη μου χαλάσουν.
Σιγοβραζουμε για 25-30′,σβήνω το μάτι κι αφήνουμε επάνω την κατσαρόλα.
Έχει ακόμη νεράκι μέσα όμως σε δύο ώρες θα το έχει απορροφήσει όλο
*Οι πολίτισες λέγανε: αν δεν έχεις μπόλικο δυόσμο άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι γιαλαντσί Ντολμά μη φτιάξεις….
Η Συνταγή είναι από Agnes Papadopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.