Συνταγές
Νηστισιμο Ραβανί ζουμερό με πορτοκάλι και ινδοκαρυδο
Η Συνταγή είναι της κ. Xristina Gewrgiopoulou – “Χρυσές Συνταγές”.
ΥΛΙΚΑ:
για ένα ταψάκι με διάμετρο 20-22 εκ.
Για το ραβανί
170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
100 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της + λίγη ακόμα για το ταψί
70 γρ. ινδοκάρυδο τριμμένο
100-110 γρ. ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
370 ml χυμό πορτοκαλιού
100 ml αραβοσιτέλαιο (ή ελαφρύ ελαιόλαδο) + λίγο για το ταψί
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
1 πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι
400 ml νερό
400 γρ. ζάχαρη
1 φέτα (ή 50 ml χυμό πορτοκαλιού)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλείφουμε το ταψάκι μας με ηλιέλαιο και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.Σε ένα μπολ βάζουμε την φαρίνα, το μπέικιν πάουντερ, το χοντρό και το λεπτό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το ινδοκάρυδο.Ανακατεύουμε καλά τα υλικά με το “σύρμα” που θα ανακατέψουμε το τελικό μείγμα και ανοίγουμε μια “λακούβα” στο κέντρο.
Στην λακούβα, βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού, το αραβοσιτέλαιο, το αλάτι και την σόδα και τα ανακατεύουμε καλά με το “σύρμα” μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα ελαφρώς πηχτό.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.Αλείφουμε με αραβοσιτέλαιο και πασπαλίζουμε με φαρίνα το ταψάκι μας.Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος (για να “φουσκώσει” το σιμιγδάλι).Ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει ψηθεί καλά κι έχει αποκτήσει ένα καστανό χρώμα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι (όση ώρα ψήνεται το γλυκό)
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό, τη ζάχαρη και την φλούδα ή τον χυμό πορτοκαλιού και τα βράζουμε για 7-8 λεπτά.Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε για 5-10 λεπτά να κρυώσει.Περιχύνουμε το χλιαρό ραβανί με 1/3 από το ζεστό σιρόπι.Το χαράζουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο σιρόπι, αφήνοντάς το μέχρι να το απορροφήσει όλο.
Μόλις το ραβανί απορροφήσει το σιρόπι το πασπαλίζουμε με τριμμένο ινδοκάρυδο.Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρουμε.Εάν δεν μας ενδιαφέρει να είναι νηστήσιμο, το σερβίρουμε με παγωτό βανίλιας ή με άγλυκη σαντιγύ!!
Η Συνταγή είναι της κ. Xristina Gewrgiopoulou – “Χρυσές Συνταγές”.