Μια εύκολη συνταγή για ένα γλυκό που είναι νηστίσιμο και πολύ γευστικό.
Η συνταγή είναι από την περιοχή της Σπάρτης.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε.
1 φύλλο κρούστας , 4 φλιτζάνια ηλιέλαιο ( γίνεται ποιο ελαφριά από το ελαιόλαδο ) , 1 ποτήρι φρέσκο χυμό από πορτοκάλι , 1 φλιτζάνι ζάχαρη , 1 φακελάκι μπέικιν , 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό , ξύσμα από 1 πορτοκάλι , 1 με 2 πορτοκάλια , 1 μικρή σοκολάτα υγείας.
Προαιρετικά : ξύσμα λεμονιού , χοντρό αλάτι.
Για το σιρόπι 4 φλιτζάνια νερό και ζάχαρη ( κατά προτίμηση καστανή) , 1 ξυλάκι κανέλα , ξύσμα από το πορτοκάλι.
Εκτέλεση.
Έχουμε ξεπαγώσει αρκετά καλά το φύλλο και το βάζουμε για 5 λεπτά στο φούρνο αφού το έχουμε θρυμματίσει με τα χέρια μας για να πάρει την υγρασία . Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χυμό από το πορτοκάλι , το λάδι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά έπειτα ρίχνουμε το μπέικιν , το σιμιγδάλι και το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε καλά για 2 λεπτά. Κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια το πορτοκάλι ( το εσωτερικό χωρίς την φλούδα και το πολύ 1-2 φέτες) και την σοκολάτα τα προσθέτουμε στο μπολ, ρίχνουμε το φύλλο και ανακατεύουμε καλά.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30- 40 λεπτά περίπου. Από το πορτοκάλι κρατάμε το εξωτερικό το κόβουμε σε λωρίδες και το καραμελώνουμε με λίγη καστανή ζάχαρη ώστε να το προσθέσουμε στο τέλος επάνω στην πορτοκαλόπιτα.
Για μια ποιο διαφορετική γεύση μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύσμα από λεμόνι και λίγο χοντρό αλάτι στο μείγμα.
Αυτό που χρειάζεται να κάνετε καλά είναι το φύλλο να το έχετε από την προηγούμενη μέρα θρυμματίσει και να μην έχει πολύ υγρασία.