Χρόνος εκτέλεσης – 1 ώρα και 30 λεπτά, αλλά έχετε υπ’ όψιν σας ότι η μίση ώρα είναι για να “ξεκουρασθεί” το ζουμάρι. Διάρκεια ψησίματος – 40 λεπτά.
Υλικά:
Για το ζυμάρι:
8 φλιτζάνια τσαγιού κοσκινισμένο αλεύρι
100 γρ. λιωμένο βούτυρο
1 αυγό
1 κουταλάκι αλάτι
2 φλιτζάνια τσαγιού καυτό νερό
Για τη γέμιση:
100 γρ. λιωμένο βούτυρο
2 φλιτζάνια τσαγιού τριμμένο τυρί
Για το χυλό:
3 αυγά
4 κουταλάκια σούπας γιαούρτι
λίγη σόδα
Εκτέλεση:
Βάλτε 7 ποτήρια αλεύρι σ’ ένα μπολ και κάντε τρύπα στη μέση. Προσθέστε εκεί το νερό, το αυγό, το αλάτι και το βούτυρο. Αφού ζυμώσετε καλά όλα τα 7 ποτήρια αλεύρι, διαιρέστε το ζυμάρι σε 5 μπάλες, αλευρώστε τις μία μία για να μη ξηραθούν και αφήστε τις να σταθούν για 30 λεπτά.
Ανακατέψτε τα υλικά για τη γέμιση – τα αυγά, το γιαούρτι, τη σόδα και αφήστε το μίγμα στην άκρη. Χρησιμοποιήστε το τελευταίο ποτήρι με αλεύρι για ν’ αλευρώνετε από τις δύο μεριές τα φύλλα που θα ανοίγετε. Τα φύλλα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο λεπτά, γιατί με το ψήσιμο θα φουσκώσουν.
Αφού ανοίξετε το πρώτο φύλλο, βουτυρώστε το και ρίξτε επάνω τρίμματα τυριού. Μετά τυλίξετε το φύλλο στο βουτυρωμένο ταψί. Το κάθε τυλιγμένο και βουτυρωμένο φύλλο τοποθετείστε με τον ίδιο τρόπο, αρχίζοντας από τη έξω πλευρά. Με το υπόλοιπο βούτυρο αλείφετε τα φύλλα από πάνω και ρίχνετε και το χυλό.
Ψήνετε σε προθερμασμένο σε 200˚φούρνο για 40 λεπτά ή μέχρι να κοκκινίσει. Αφήνετε να κρυώσει τουλάχιστον 15 λεπτά και κόβετε. Σερβίρεται την μπουγάτσα ζεστή.
* Μπορείτε να τυλίξετε τα φύλλα και χωριστά, ένα ένα – σαν κουλούρια και να τα ψήσετε αφού τα περιχύσετε μόνο με βούτυρο, χωρίς αυγά.