Connect with us

Συνταγές

Μουσακάς με ψητά λαχανικά

Published

on

FD2F47BA0C1035CD5E67B0A8A1ED1D9F

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η προσθήκη χοιρινού κάνει τον κιμά πιο τρυφερό και η προσθήκη αρνίσιου πιο νόστιμο. Για ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα, δοκιμάστε την αναλογία: 400 γρ. μοσχαρίσιο, 200 γρ. χοιρινό και 200 γρ. αρνίσιο

ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα)

2 κιλά μελιτζάνες

1 κιλό κολοκυθάκια

½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο και 1/4 φλ. επιπλέον, για τα κολοκυθάκια

Για τον κιμά

 800 γρ. κιμά ανάμεικτο (μοσχαρίσιο, χοιρινό, αρνίσιο)

4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια, σε καρέ

3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. μαύρο πιπέρι, κοπανισμένο   

½ κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη

1½ κ.γ. ξηρό δυόσμο

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

1 κ.γ. ζάχαρη

 ½ κ.σ. ξίδι

3 κ.σ. μαϊντανό

Για την μπεσαμέλ

800 ml γάλα

½ κ.γ. αλάτι

6 κ.σ. βούτυρο και λίγο επιπλέον σε κυβάκια, για το τελείωμα

4 κ.σ. αλεύρι μαλακό

2 κ.σ. αλεύρι σκληρό

100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο και 50 γρ. επιπλέον, για το πασπάλισμα

3 αβγά, χτυπημένα

1 κ.σ. μοσχοκάρυδο

1 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τις 4 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε τον κιμά, «σπάζοντάς» τον με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι, τον δυόσμο και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά, για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το ξίδι και 1 ποτήρι νερό.

Σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά, ώστε να εξατμιστούν τα υγρά. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε φέτες πάχους 0,5 εκ. στο μαντολίνο. Βυθίζουμε τις μελιτζάνες σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά, τις βγάζουμε, τις στύβουμε, τις στεγνώνουμε και τις αλείφουμε με το ½ φλ. λάδι. Τις βάζουμε σε μπολ και τις αφήνουμε στην άκρη.

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα κολοκυθάκια. Τα μεταφέρουμε σε άλλο μπολ και τα περιχύνουμε με το 1/4 φλ. λάδι. Ανακατεύουμε με τα χέρια ώστε να λαδωθούν καλά. Ψήνουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε γκριλιέρα ηλεκτρική ή εστίας (τηγάνι γκριλιέρα) για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Αφήνουμε στην άκρη.  

Μπεσαμέλ: Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το γάλα και το αλάτι. Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε τα δύο αλεύρια. Σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για περίπου 10-15 λεπτά. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο κρύο γάλα. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το νέο μείγμα στην κατσαρόλα, περνώντας το από ψιλό σουρωτήρι.

Ανακατεύουμε συνεχώς, με σύρμα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για να μην πιάσει κρούστα, και προσθέτουμε τα αβγά. Ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ταψί ή πυρέξ, διαστάσεων 21 x 31 εκ., στρώνουμε τις μισές φέτες των κολοκυθιών και από πάνω τις μισές φέτες της μελιτζάνας. Απλώνουμε όλον τον κιμά. Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες φέτες των κολοκυθιών και τελειώνουμε με τις μελιτζάνες.

Πιέζουμε καλά με τα χέρια μας και περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε με τη φρυγανιά και το επιπλέον τριμμένο τυρί. Σκορπάμε στην επιφάνεια τα κομματάκια του βουτύρου και ψήνουμε για 1 ώρα.

Αφήνουμε τον μουσακά να σταθεί τουλάχιστον 1 ώρα προτού τον κόψουμε. Αν έχει «κατεβάσει» πολλά υγρά στο ταψί, τα αφαιρούμε με τη σύριγγα που χρησιμοποιούμε για να περιχύνουμε τα ψητά.
Ο μουσακάς είναι πιο νόστιμος ξαναζεσταμένος, αρκεί να μην περιέχει πατάτες.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.

ΠΗΓΗ

 

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές13 ώρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές15 ώρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές17 ώρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές19 ώρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές21 ώρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές22 ώρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές1 ημέρα ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές3 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές4 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές5 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές5 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές5 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Exit mobile version