Συνταγές
Μουσακάς – Αξίζει να τον φτιάξουμε τώρα που οι μελιτζάνες είναι στην εποχή τους
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
5 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες (οι δικές μου ζύγιζαν 2.400 γρ)
1 κιλό πατάτες σε οριζόντιες φέτες ½ εκατ. ( ή ίδιο βάρος σε μελιτζάνες)
200 ml ελαιόλαδο
200 γρ τριμμένη γραβιέρα
1 χούφτα τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ
800 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα στο μούλτι
1-2 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένα
3 κ.σ ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλας, 1 δαφνόφυλλο, 5-6 κόκκους μπαχάρι, ½ κγλ ρίγανη
½ κουτί πουμαρό
4 ώριμες ντομάτες τριμμένες
αλάτι-πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
1 λίτ γάλα
4 ½ κ.σ βούτυρο
7 κ.σ αλεύρι
2 αυγά (χτυπημένα)
μοσχοκάρυδο τριμμένο ( 2 τσιμπιές), λίγο αλάτι
1 χούφτα από την τριμμένη γραβιέρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζω από βραδύς τον κιμά. Τον σωτάρω σε μεγάλο τηγάνι όπου έχω ζεστάνει καλά λίγο ελαιόλαδο. Με πηρούνι τον δουλεύω να σκορπίσει. Πριν πάρει χρώμα ρίχνω κρεμμύδι-σκόρδο, αλάτι και αφήνω να γυαλίσει το κρεμμύδι.
Αδειάζω σε μέτρια κατσαρόλα, προσθέτω ντομάτα, πουμαρό, μπαχαρικά και 1-2 φλυτζανάκια του καφέ νερό.Δοκιμάζω στο αλάτι, σκεπάζω και αφήνω να σιγοβράσει 45 λεπτά.Ελέγχω να μη στεγνώσει και προσθέτω λίγο νερό αν χρειαστεί.Πρέπει να γίνει μελάτο αλλά όχι νερουλό ούτε στεγνό.Αφαιρώ κανέλλα και μπαχάρι και βάζω ψυγείο.
Την άλλη μέρα καθαρίζω τις μελιτζάνες αφαιρώντας λωρίδες φλούδας. Κόβω σε φέτες καθέτως, πάχους λίγο λιγότερο από 1 εκατ. Τις βάζω σε λεκάνη γεμάτη αλατισμένο νερό. Αφήνω να σταθούν κανένα 20λεπτο και μετά ξεπλένω και σφίγγω πολλές μαζί να φύγει το νερό τους.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα. Ντύνω 2 ταψιά με λαδόκολλα, τη λαδώνω, στρώνω τις φέτες, τις λαδώνω από πάνω με πινέλλο, αλατίζω ελάχιστα και ψήνω στον φούρνο επί 35 λεπτά να πάρουν χρώμα.
Με τον ίδιο τρόπο ψήνω και τις πατάτες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες ½ εκατ.
Ζεσταίνω λίγο τον κιμά να μελώσει.
Ετοιμάζω τη μπεσαμέλ, λιώνοντας σε μικρό κατσαρολάκι το βούτυρο και μόλις αφρίσει ρίχνω το αλεύρι και ανακατεύω για 2 λεπτά με αυγοδάρτη. Προσθέτω το γάλα, στην αρχή το μισό και μετά το υπόλοιπο ανακατεύοντας διαρκώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πηχτώσει ενώ δοκιμάζω και στο αλάτι. Αφήνω να χλιαρύνει για 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά για να μην πιάσει πέτσα. Προσθέσω τα αυγά ανακατεύοντας πολύ γρήγορα για να μην ψηθούν.Τέλος προσθέτω μοσχοκάρυδο και μια χούφτα από την τριμμένη γραβιέρα.
Σε λαδωμένο ταψί στρώνω πρώτα τις πατάτες να καλυφθεί καλά ο πάτος.Σκορπάω πάνω τους κιμά και λίγη από τη γραβιέρα. Συνεχίζω με φέτες μελιτζάνας -κιμά-γραβιέρα, σε 2 στρώσεις. Η τελευταία στρώση είναι κιμάς-γραβιέρα.
Σκεπάζω με τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζω παρμεζάνα ή άλλο τυρί και ψήνω στους 190 βαθμούς αέρα επί 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.Αφήνω να κρυώσει πριν τον κόψω.
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.