Συνταγές
Μοναδικές ατομικές πρασόπιτες με σπιτικό φύλλο σεντόνι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Pellumbesha Lumi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
Για την ζύμη
600 γρ αλεύρι
50 γρ βούτυρο λιωμένο όχι καυτό
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό χλιαρό και λίγο αλάτι.
Για την γέμιση
1 κιλό πράσα, 1 κρεμμύδι, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
200 γρ φέτα και 100γρ τριμμένη κασέρι,
3 κ.σ ελαιόλαδο
3 κ.σ γάλα, αλάτι, πιπέρι, άνηθο και μαϊντανό,2 αυγά
Για άνοιγμα του φύλλου.
150 γρ βούτυρο λιωμένο οχι καυτό( η μαργαρίνη)
50 γρ ελαιόλαδο τα αναμειγνύουμε και τα αφήνουμε να παγώσουν έξω απο το ψυγείο, σαν πάστα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά για την ζύμη, το αφήνουμε να γίνει ένα μαλακό ζύμη αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμα η νερό.
Βγάζουμε την ζύμη από το μίξερ βγαίνει εύκολα και την κάνουμε μια μπάλα και την αφήνουμε για 30 λεπτά σκεπασμένη με μεμβράνη στην άκρη.
Μετά χωρίζουμε την ζύμη στα 8 ίσα μπαλάκια και αλείφουμε με βούτυρο και πάλι το αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για άλλα 30 λεπτά όχι σε κριό μέρος να μην παγώσει το βούτυρο και ετοιμάζουμε την γέμιση.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το πράσο, ρίχνουμε το γάλα και το αφήνουμε να μαλακώσουν σε χαμηλή φωτιά. Μετά τα βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε
Αφού έχουν ξεκουραστεί το βάζουμε ξανά στο πάγκο, ανοίγουμε λίγο την ζύμη με τα χέρια η με το πλάστη και αρχίζουμε να τραβάμε την ζύμη με τα 2 μας χέρια σαν να τινάζουμε σεντόνι ανοίγει μόνη της πανεύκολα . Τις άκρες που είναι χοντρές τις κόβουμε και τις κρατάμε.
Διπλώνουμε το φύλλο στην μέση και βάζουμε στην άκρη γέμιση κλείνουμε από τις 2 άκρες
φτιάχνουμε ότι σχήμα θέλουμε με τον ίδιο τρόπο και τα άλλα φύλλα και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα τα βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο νερό, σουσάμι επάνω, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °βαθμούς για 30 λεπτά στον αέρα στη κατω σχάρα και στην συνέχεια και καλό είναι να βγάζουμε της πίτες, βουτυρώνουμε ελαφρώς και της βαζουμε στη μέση σχάρα και ξανά ψήνουμε για άλλα 10-15λεπτά να πάρουν ωραίο χρώμα και να ειναι καλα ψημένα τα φύλλα, ο καθε φούρνος διαφέρει προσοχή.
Για την σούπα :
σοτάρουμε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, ένα κομμάτι φρέσκο τζιντζερ τριμμένο, 4 καρότα τριμμένα, προσθέτουμε λίγο κουρκουμας, λίγο θυμάρι φρέσκο, νερό, 1 κύβο κοτόπουλο, αλάτι πιπέρι και 2-3 κουταλιές σούπας τραχανά, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει και πού και πού ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με λίγο γιαούρτι στραγγιστό, ελαιόλαδο και φρέσκο θυμάρι.
Η Συνταγή είναι από Pellumbesha Lumi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.