Γλυκα
Μια καρυδόπιτα στο τραπέζι πάντα κάνει την διαφορά
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Παναγιώτης Δασκαλούδης – “Μαγειρακος (συνταγές – μαγειρική)”.
Υλικά
Είκοσι (20) αυγά, είκοσι (20) κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό, είκοσι (20) κουταλιές σούπας ζάχαρη, είκοσι (20) κουταλιές χοντρό τριμμένο καρύδι, τρεις (3) κουταλιές του γλυκού σόδα, μία (1) κουταλιά του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο, μισή (1/2) κουταλιά του γλυκού κανέλα, ξύσμα από ένα (1) πορτοκάλι, μισό (1/2) φλιτζάνι του καφέ κονιάκ, καρύδια μισά σε σχήμα πεταλούδας
Για το σιρόπι
ένα (1) κιλό ζάχαρη, εξακόσια (600) γραμμάρια νερό εμφιαλωμένο δίχως χλώρια και άλατα και χυμό από μισό (1/2) λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους από τα αυγά και τα ρίχνουμε σε δύο διαφορετικές λεκάνες. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Στην άλλη λεκάνη με τους κρόκους, προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αλλάξει το χρώμα των κρόκων και να ασπρίσει και προσθέτουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι,ανακατεύουμε, προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού, τη σόδα, το κονιάκ, το γαρίφαλο και την κανέλα, τα καρύδια
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα (όχι χτύπημα) προσθέτοντας και τη μαρέγκα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο χυλό.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί μεγάλο 40 Χ 35 περίπου και το πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι. Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί ομοιόμορφα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο επιλέγουμε θερμοκρασία και χρόνο).
Για το σιρόπι
βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και αποσύρουμε πέντε (5) λεπτά από την έναρξη του βρασμού και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Σιροπιάζουμε, με τη καρυδόπιτα κρύα και το σιρόπι ζεστό. Χαράσσουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας και τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι μισό καρύδι σε σχήμα πεταλούδας
Η Συνταγή είναι από Παναγιώτης Δασκαλούδης – “Μαγειρακος (συνταγές – μαγειρική)”.