Συνταγές
Εξαιρετική μαρμελάδα από βερίκοκα με υπέροχο χρώμα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Αννα Κασσανδρεια– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Πασπαλίζουμε τα φρούτα με ζάχαρη και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να καραμελώσουν πριν ακόμη αρχίσουμε το βράσιμο.
Υλικά
1 κιλό ώριμα βερίκοκα
800 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
Το χυμό από 3 λεμόνια
3 κλωναράκια αρμπαρόριζα
1 ποτηράκι του κρασιού νερό
Προετοιμασία
Κόβουμε τα βερίκοκα στα δύο και αφαιρούμε το κουκούτσι. Βάζουμε σε μεγάλο μπολ και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το χυμό ενός λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σκεπασμένο όλο το βράδυ στο ψυγείο
Βάζουμε τα καραμελωμένα βερίκοκα σε μεγάλη κατσαρόλα να πάρουν βράση και στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό. Συνεχίζουμε το βράσιμο, αφαιρώντας με μια τρυπητή κουτάλα τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια της μαρμελάδας
Βράζουμε για περίπου 50’ λεπτά με μία ώρα. 15’ λεπτά πριν αποσύρουμε, προσθέτουμε το χυμό λεμόνι που απομένει και τα κλωναράκια αρμπαρόριζας. Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα πριν γεμίσουμε τα βάζα
Ετοιμάζουμε τα γυάλινα βαζάκια που θα αποθηκεύσουμε τη μαρμελάδα.
Αν θέλουμε να σιγουρέψουμε πως τα βάζα θα κλείσουν καλά βάζουμε τα βαζάκια ανάποδα, πάνω σε μια πετσέτα στο φούρνο. Σε θερμοκρασία 100 βαθμούς αφήνουμε για 15 λεπτά
Γεμίζουμε με μαρμελάδα ως το χείλος, βιδώνουμε το καπάκι πολύ καλά και αναποδογυρίζουμε τα βάζα πάνω σε πετσέτα όσο ακόμη η μαρμελάδα είναι ζεστή. Κι αν δεν μπορείτε να την ανοίξετε μετά, έχουμε το τρικ, για να το καταφέρετε
Η συνταγή για το ψωμάκι
Θα χρειαστούμε
500 γραμμάρια αλεύρι ζυμωτό
380 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι 20 γραμμαρίων προζυμιού και μαγείας
Αλάτι
Σε ένα μπωλ βάζουμε 175 γραμμάρια αλεύρι το φακελάκι με το προζύμι και τη μαγιά το νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένας ομοιογενής χυλός
Αφήνουμε το μπολ σκεπασμένο Σε ζεστό χώρο για 45 λεπτά
Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι 325 γραμμάρια και το αλάτι και ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά . Για καλύτερο αποτέλεσμα αλευρώνουμε τον πάγκο και συνεχίζουμε εκεί το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 5 λεπτά
Σχηματίζουμε ένα καρβέλι η δύο φραντζόλες και τα τοποθετούμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος και τα αφήνουμε σκεπασμένα σε ζεστό μέρος για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους.
Χαράζουμε την επιφάνεια της ζύμης με ένα κοφτερό μαχαίρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 210 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά.
Η Συνταγή είναι από κ. Αννα Κασσανδρεια– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.