Γλυκα
Απλά υλικά, εύκολη παρασκευή… οι πιο νοστιμότατοι, αφράτοι λουκουμάδες – ντονατς που θα έχετε φτιάξει
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Οι Συνταγές της Κυριακής”
ΎΛΙΚΑ
1 1/2 κούπα γάλα φρέσκο
2 φακελάκια ξερή μαγιά
1/2 κούπα νερό χλιαρό
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 αυγά
1/3 κούπας λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
5 κούπες αλεύρι
Καλαμποκελαιο όσο χρειάζεται για το τηγάνι
Άχνη ζάχαρη για το πασπαλισμα
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Ρίχνουμε την μαγιά στο ζεστό νερό, την ανακατεύουμε και την αφήνουμε μερικά λεπτά( 5- 10) να αφρισει.
Σε ενα άλλο μπολ , μεγάλο .
,ανακατεύουμε τη μαγιά ,το γάλα,τα αυγά,το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο και δύο κούπες αλεύρι .
Ανακατεύουμε για μερικά λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, λίγο- λίγο μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
Σκεπάζουμε έπειτα την ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σε αλευρωμενη επιφάνεια αδειάζουμε και παίρνουμε μπαλάκι – μπαλάκι και το ανοίγουμε σε φύλλο ενός εκατοστού πάχους περίπου.
Με κουπ πατ στρογγυλό η με ενα ποτήρι κόβουμε σε μέτριο μέγεθος ντονατς ,και κάνουμε την τρύπα στην μέση με ενα καπάκι μπουκαλιού(αν δεν κάνουμε τρύπα στο κέντρο, τους τηγανίζουμε και μετά με ένα κορνε τους γεμίζουμε με μερεντα, η μαρμελάδα)
Ζεσταίνουμε μπόλικο αραβοσιτελαιο σε βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε μέσα τα ντονατς μέχρι να ροδίσουν καλά από την μια πλευρά και μετά την άλλη.
Βγάζουμε αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και ρίχνουμε από επάνω ζάχαρη άχνη, η κανονική.
Νόστιμη εκτέλεση συνταγής μαγειρικής από “Οι Συνταγές της Κυριακής” – ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ