Συνταγές
Τι ωραία και λεπτομερής περιγραφή για να δοκιμάσετε παραδοσιακή λαχανόπιτα
Η Συνταγή είναι από Lila Loloy-Chlioura – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη γέμιση χρειάζονται περίπου 800 γραμ. χόρτα δηλ. σπανάκι,λάπατα,τσουκνίδες, σέσκουλα (παζιά) πρασσόφυλλα , μυρώνια, μυριστικά & ότι άλλο βρίσκετε ανάλογα με την εποχή από τα οποία μόνο το ένα τρίτο να είναι σπανάκι , όχι περισσότερο γιατί το σπανάκι βγάζει πολλά υγρά.Αυτά τα ψιλοκόβουμε χωρίς να τα πλύνομε .
Σ αυτή την κατάσταση μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο περίπου μια εβδομάδα. Την ημέρα που θα φτιάξουμε την πίτα τα πλένουμε πολύ καλά & τα τοποθετούμε σε στραγγιστήρι αλατίζοντας τα καλά για να βγάλουν τα υγρά τους .
Περίπου δύο κούπες θρυμματισμένη φέτα ή μείγμα φέτας & ανθότυρου. Αν η πίτα μας θέλουμε να είναι νηστίσιμη παραλείπουμε τη φέτα.
Για την πίτα χρειάζονται δώδεκα λεπτά φύλλα. Αν χρησιμοποιήσετε φύλλο τύπου χωριάτικο χρειάζονται λιγότερα.
Προτιμήστε φύλλο που υπάρχει σε σχήμα κατάλληλο για στρογγυλό ταψί.
Εγώ φτιάχνουμε μόνη μου φύλλο της βέργας δεν είναι δύσκολο , προσπαθήστε το.
Για μια πίτα για ταψί που να χωράει στο φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας χρειάζονται:
Σχεδόν τέσσερις κούπες αλεύρι μαλακό
Σχεδόν μιάμιση κούπα νερό (καλύτερα επιτραπέζιο εμφιαλωμένο που δεν περιέχει χλώριο).
Μια κουταλιά λάδι. Μια κουταλιά ξύδι.
Μισό κουταλάκι αλάτι. Ένα κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ.
Αυτά τα ζυμώνετε καλά & χωρίζετε τη ζύμη σε δώδεκα μπαλάκια.
Αν έχετε αρτοπαρασκευαστή επιλέξτε το πρόγρμμα μόνον ζύμωμα , ζυμώνεται καλά, εγώ αυτό κάνω.
Ετοιμάστε πρώτα τη ζύμη & μετά ετοιμάστε τα χόρτα, η ζύμη πρέπει να περιμένει λίγο να ωριμάσει.
Κατόπιν ανοίγω τα φύλλα με τον πλάστη (βέργα) πασπαλίζοντας το κάθε μπαλάκι με νιζεστέ.
Η Συνταγή είναι από Lila Loloy-Chlioura – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.