Συνταγές
Λαχανοντολμάδες λαδεροί με κιμά – από τα πιο αγαπημένα πιάτα του χειμώνα
Νόστιμη Συνταγή από κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Υλικά Συνταγής
Για 25 – 30 τεμάχια:
1 λευκό λάχανο
1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα
100 γραμ. ρύζι Καρολίνα
1/2 μάτσο άνηθος ψιλοκομμένος – χωρίς τα χοντρά κοτσάνια που κρατάμε στην άκρη
1/4 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος – χωρίς τα κοτσάνια που κρατάμε στην άκρη
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε μικρά καρέ
4 φρέσκα κρεμμυδάκια – λευκό και πράσινο μέρος ψιλοκομμένα
1 πράσο το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος του κομμένο σε 3 κομμάτια και αυτά κατά μήκος στη μέση
2 μέτρια καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια μπαστούνια
2 φύλλα δάφνης
1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
200 ml ελαιόλαδο
Ανθό αλατιού
Πιπέρι φρέσκο τριμμένο από μύλο
1 – 2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο – προαιρετικά
Εκτέλεση
Για το λάχανο:
Αφαιρούμε το σκληρό «κοτσάνι» από το λάχανο µε ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι.
Βγάζουμε 1 – 2 στιβάδες από τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου, καθώς είναι αρκετά σκληρά, και τα κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε το λάχανο σε µία μεγάλη κατσαρόλα, µε το άνοιγμα προς τα κάτω.
Βάζουμε κρύο νερό στην κατσαρόλα τόσο ώστε να καλύψει το λάχανο κατά τα 2/3.
Προσθέτουμε το χοντρό αλάτι, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10 με 15 λεπτά.
Το βγάζουμε προσεκτικά με 2 τρυπητές κουτάλες και το αφήνουμε μέσα σε σουρωτήρι, με την τρύπα κάτω, να κρυώσει.
Για τη γέμιση:
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 100 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε τον κιμά, για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός.
Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, τη δάφνη το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και βγάζουμε τις δάφνες από την κατσαρόλα µε τον κιμά.
Προσθέτουμε το ρύζι ωμό, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, 60 ml από το ελαιόλαδο, το μπαχάρι, το ξύσμα, αλάτι – περίπου 1 κοφτό κουτ. γλυκού, τριμμένο φρέσκο μαύρο πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά.
Σε µία βαθιά κατσαρόλα απλώνουμε το πράσο, το καρότο, και τα κοτσάνια των μυρωδικών που είχαμε κρατήσει στην άκρη.
Για τους λαχανοντολμάδες:
Σκεπάζουμε το μυρωδάτο υπόστρωμα, µε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου, που είχαμε κρατήσει.
Αυτό το κάνουμε για να δημιουργηθεί µία κάπως πιο επίπεδη επιφάνεια, ώστε να ακουμπήσουμε τους λαχανοντολµάδες.
«Ξεφυλλίζουμε» το λάχανο.
Αφαιρούμε προσεκτικά τα μεγάλα φύλλα που βρίσκονται στις εξωτερικές στιβάδες.
Ακουμπάμε πάνω στην επιφάνεια εργασίας, από την κυρτή πλευρά, ένα φύλλο λάχανου.
Βάζουμε 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο από τη µία άκρη του φύλλου.
Διπλώνουμε τις δύο άκρες του φύλλου προς τα μέσα, για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση, και τυλίγουμε σε ρολό.
Τακτοποιούμε τους λαχανοντολµάδες σε στρώσεις, τον ένα κοντά στον άλλο.
Προσθέτουμε νερό κρύο, τόσο που να τους καλύπτει, το υπόλοιπο λάδι, και σκεπάζουμε τους λαχανοντολµάδες µε ένα πιάτο.
Μαγειρεύουμε τους λαχανοντολμάδες, για περίπου 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, και τους αφήνουμε για 1 – 2 ώρες μέσα στην κατσαρόλα, να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.
Σερβίρουμε σε πιατέλα, τους περιχύνουμε µε ελαιόλαδο, και πασπαλίζουμε με φυλλαράκια θυμάρι.
Συνταγή/Φώτο της κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Ανέβασε και εσύ την δικιά σου νόστιμη συνταγή εδώ!