Connect with us

Συνταγές

Λαχανοντολμάδες λαδεροί με κιμά – από τα πιο αγαπημένα πιάτα του χειμώνα

Published

on

ΟΙ ΑΠΑΙΧΤΟΙ ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΠΕΣΚΙΑ 3 6368a44bb80cd scaled

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Νόστιμη Συνταγή από κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ

Υλικά Συνταγής
Για 25 – 30 τεμάχια:

1 λευκό λάχανο
1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα
100 γραμ. ρύζι Καρολίνα
1/2 μάτσο άνηθος ψιλοκομμένος – χωρίς τα χοντρά κοτσάνια που κρατάμε στην άκρη
1/4 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος – χωρίς τα κοτσάνια που κρατάμε στην άκρη
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε μικρά καρέ
4 φρέσκα κρεμμυδάκια – λευκό και πράσινο μέρος ψιλοκομμένα
1 πράσο το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος του κομμένο σε 3 κομμάτια και αυτά κατά μήκος στη μέση
2 μέτρια καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια μπαστούνια
2 φύλλα δάφνης
1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
200 ml ελαιόλαδο
Ανθό αλατιού
Πιπέρι φρέσκο τριμμένο από μύλο
1 – 2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο – προαιρετικά

Εκτέλεση
Για το λάχανο:

Αφαιρούμε το σκληρό «κοτσάνι» από το λάχανο µε ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι.
Βγάζουμε 1 – 2 στιβάδες από τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου, καθώς είναι αρκετά σκληρά, και τα κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε το λάχανο σε µία μεγάλη κατσαρόλα, µε το άνοιγμα προς τα κάτω.

Βάζουμε κρύο νερό στην κατσαρόλα τόσο ώστε να καλύψει το λάχανο κατά τα 2/3.
Προσθέτουμε το χοντρό αλάτι, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10 με 15 λεπτά.
Το βγάζουμε προσεκτικά με 2 τρυπητές κουτάλες και το αφήνουμε μέσα σε σουρωτήρι, με την τρύπα κάτω, να κρυώσει.

Για τη γέμιση:
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 100 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε τον κιμά, για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός.
Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, τη δάφνη το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και βγάζουμε τις δάφνες από την κατσαρόλα µε τον κιμά.

Προσθέτουμε το ρύζι ωμό, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, 60 ml από το ελαιόλαδο, το μπαχάρι, το ξύσμα, αλάτι – περίπου 1 κοφτό κουτ. γλυκού, τριμμένο φρέσκο μαύρο πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά.
Σε µία βαθιά κατσαρόλα απλώνουμε το πράσο, το καρότο, και τα κοτσάνια των μυρωδικών που είχαμε κρατήσει στην άκρη.

Για τους λαχανοντολμάδες:
Σκεπάζουμε το μυρωδάτο υπόστρωμα, µε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου, που είχαμε κρατήσει.
Αυτό το κάνουμε για να δημιουργηθεί µία κάπως πιο επίπεδη επιφάνεια, ώστε να ακουμπήσουμε τους λαχανοντολµάδες.
«Ξεφυλλίζουμε» το λάχανο.

Αφαιρούμε προσεκτικά τα μεγάλα φύλλα που βρίσκονται στις εξωτερικές στιβάδες.
Ακουμπάμε πάνω στην επιφάνεια εργασίας, από την κυρτή πλευρά, ένα φύλλο λάχανου.
Βάζουμε 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο από τη µία άκρη του φύλλου.

Διπλώνουμε τις δύο άκρες του φύλλου προς τα μέσα, για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση, και τυλίγουμε σε ρολό.
Τακτοποιούμε τους λαχανοντολµάδες σε στρώσεις, τον ένα κοντά στον άλλο.
Προσθέτουμε νερό κρύο, τόσο που να τους καλύπτει, το υπόλοιπο λάδι, και σκεπάζουμε τους λαχανοντολµάδες µε ένα πιάτο.

Μαγειρεύουμε τους λαχανοντολμάδες, για περίπου 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, και τους αφήνουμε για 1 – 2 ώρες μέσα στην κατσαρόλα, να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.
Σερβίρουμε σε πιατέλα, τους περιχύνουμε µε ελαιόλαδο, και πασπαλίζουμε με φυλλαράκια θυμάρι.

Συνταγή/Φώτο της κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ

Ανέβασε και εσύ την δικιά σου νόστιμη συνταγή εδώ!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

Συνταγές47 λεπτά ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές3 ώρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα5 ώρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές7 ώρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές9 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές9 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές1 ημέρα ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές1 ημέρα ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές1 ημέρα ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές1 ημέρα ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές1 ημέρα ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Exit mobile version