Συνταγές
Είναι το κάτι άλλο από εμφάνιση, υφή και γεύση! Τα κρουασανοτυροπιτάκια βγαίνουν απερίγραπτα φουσκωτά, αφράτα και γευστικά.
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ 24 ΚΡΟΥΑΣΑΝ
ΖΥΜΗ
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ και 60-80 γρ ακόμη
5 κτγ ξηρή μαγιά (18 γρ) δηλ. 2 φακελάκια και 1 κτγ επιπλέον
600 ml (γρ) γάλα πλήρες
200 ml σπορέλαιο
2 κ.σ ζάχαρη
1 ½ κτγ αλάτι
2 αυγά
ΓΕΜΙΣΗ
200 γρ τυρί κρέμα (1 συσκευασία)
200 γρ φέτα, σε τρίμματα με πηρούνι
200 γρ γκούντα, ψιλοτριμμένη
1 αυγό
ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
2 κρόκοι χτυπημένοι με 2 κ.σ νερό
μια τσιμπιά αλάτι
λίγο σουσάμι (αν έχουμε)
ΕΚΤΈΛΕΣΗ:
Σε μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης, καλύπτουμε με φιλμ και βάζουμε ψυγείο.
Ζεσταίνουμε το γάλα στα μικροκύματα, να μη με καίει στα χείλη, κρατάμε το μισό και το υπόλοιπο το ρίχνουμε σε μπολ και ανακατεύουμε καλά μέσα του τη μαγιά και τη ζάχαρη.Αφήνω να περιμένει σε φούρνο που άναψα στους 40 βαθμούς αντιστάσεις.Σε 5-10 λεπτά έχει αφρίσει και φουσκώσει.
Σε μεγάλο μπολ (4 ½ λίτ) χτυπάω τα αυγά με το σπορέλαιο και το γάλα που είχα κρατήσει.Προσθέτω ανακατεύοντας την αφρισμένη μαγιά.Ρίχνουμε το 1 κιλό αλεύρι και τελευταίο το αλάτι ανακατεύοντας τη ζύμη με κουτάλι και στη συνέχεια βάζω τα χέρια και ζυμώνω για 4-5 λεπτά. Συνήθως παίρνει και 60 γρ αλεύρι ακόμη ή και 80 ανάλογα με τον καιρό.
Την αδειάζουμε στον πάγκο και της κάνω 2-3 ζυμώματα.Θέλω μια ζύμη που ξεκολλάει και είναι λεία και λίγο σφιχτή.ΟΧΙ ΣΚΛΗΡΗ.
Την ξαναβάζουμε στο μπολ, καλύπτω με φιλμ και βάζω στον φούρνο που τον ανάβω κατά διαστήματα στους 40 βαθμούς αντιστάσεις. Το χειμώνα επειδή τα σπίτια είναι κρύα η ζύμη χρειάζεται λίγη βοήθεια για να ανέβει. Το καλοκαίρι δεν είναι απαραίτητο. Την αφήνουμε να ανέβει περίπου 1 ώρα και να φουσκώσει πολύ. ΒΛΕΠΕΤΕ ΦΩΤΟ.
Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο, την πατάω να ξεφουσκώσει, τη χωρίζω στα δύο (εγώ τη ζυγίζω) και κάθε κομμάτι το ανοίγουμε με τα χέρια σε στρογγυλό φύλλο, διαμέτρου 36 έως 40 εκατοστά. Τη χωρίζουμε ακτινωτά στα 4 και κάθε τέταρτο σε 3.Δηλαδή 12 κομμάτια από κάθε κομμάτι ζύμης. ΒΛΕΠΕΤΕ ΦΩΤΟ.
Κάθε τρίγωνο το πατάω λίγο στη βάση του να ανοίξει κι άλλο, βάζω 1 κτγ γέμιση και κλείνω.ΒΛΕΠΕΤΕ ΦΩΤΟ.
Αραδιάζουμε σε ταψί ντυμένο με αντικολλητικό χαρτί.Αφήνω τα κρουασάν σκεπασμένα με πετσέτα να φουσκώσουν 20 λεπτά. ΒΛΕΠΕΤΕ ΦΩΤΟ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Στο μεταξύ καταπιάνομαι με το δεύτερο κομμάτι ζύμης και μέχρι να ετοιμάσω τα επόμενα 12 κρουασάν , έχουν φουσκώσει τα πρώτα. Τα περνάμε με κρόκο χτυπημένο με νερό και ελάχιστο αλάτι, πασπαλίζουμε με σουσάμι και φουρνίζουμε .Ψήνουμε 23 λεπτά ακριβώς.
Μέχρι να ψηθούν έχουμε ετοιμάσει και τα επόμενα, τα έχουμε αφήσει να φουσκώνουν και φουρνίζουμε και αυτά.
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.