Συνταγές
Τι καταπληκτική συνταγή! Εύκολα αφράτα σπιτικά κρουασάν, χωρίς πολλά διπλώματα και ντόνατς από το ίδιο ζυμάρι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Τζέλα Αντωνοπούλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
300 γρ. φρέσκο γάλα χλιαρό
50 γρ. ζάχαρη, (1/3 φλ. τσαγιού)
1/2 κτγ. αλάτι
1 αβγό σε θερμοκρασία δωματίου
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
50 γρ. βούτυρο για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι γοχ.
150 γρ. βούτυρο lurpak για το τύλιγμα
1 σοκολάτα κουβερτούρα χοντροκομμένη για τη γέμιση ή Μερέντα ή μαρμελάδα της αρεσκείας σας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκανίτσα ζυμώματος βάζουμε τα χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε αρχικά με το σύρμα να διαλυθούν και αφήνουμε μισή ωρίτσα περίπου να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε ελαφρώς χτυπημένα το αυγό και τα 50 γρ. λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνω μέχρι να έχω μια ζύμη αφράτη που να ξεκολλάει από τα χέρια μου.
Αφήνουμε κλεισμένη καλά με μεμβράνη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.
Χωρίζουμε τη ζωή μου σε 8 ίσα μέρη. Ανοίγω δίσκους στο μέγεθος ενός πιάτου του φρούτου.
Αλοιφουμε κάθε δίσκο με το υπόλοιπο βούτυρο, (το οποίο είναι σε θερμοκρασία δωματίου και αλείφεται με τα χέρια), όλη την επιφάνεια.
Τοποθετούμε τον ένα δίσκο πάνω στον άλλον, τυλίγω πάλι με μεμβράνη και βάζουμε ψυγείο να παγώσει το βούτυρο.
Βγάζουμε από το ψυγείο κι ανοίγουμε με τον πλάστη έναν μεγάλο δίσκο.
Τον διπλώνω στα τέσσερα από όλες τις μεριές και ανοίγω πάλι έναν μεγάλο δίσκο.
Κόβω 16 τρίγωνα για να τυλίξω τα κρουασανάκια.
Από τη μεγάλη πλευρά του τριγώνου κάνω μια μικρή σχισμή έτσι ώστε τυλίγοντας να εγκλωβιστεί η γέμιση μέσα αν βάλετε σοκολάτα.
Τοποθετούμε σε ταψάκι με λαδόκολλα και αφήνουμε να φουσκώσουν σε δροσερό μέρος, (όχι ζεστό γιατί θα μου λιώσει το βούτυρο και δεν το θέλω).
Χτυπάμε ένα αβγό με λίγες σταγόνες νερό και αλείφουμε τα κρουασάν.
Ψήνουμε τα κρουασάν στους 180 βαθμούς σε αερόθερμο για 25 λεπτά.
* δεν τα διαχωρίζετε.
Αφού βγάλετε τη ζύμη από το ψυγείο ανοίγεται με τον πλάστη ένα φύλλο στρογγυλό, το διπλώνεται στα τέσσερα και το ξαναανοίγετε πάλι ένα φύλλο στρογγυλό μεγάλο για να κόψετε τα τρίγωνα κρουασάν.
Για τα ντόνατς
Φτιάχνουμε διπλή δόση ζύμης.
Τη χωρίζουμε στη μέση.
Δεν άνοιξουμε δίσκους να διπλώσω βούτυρο μέσα.
Άνοιξα ένα μεγάλο δίσκο στο πάχος ενός δαχτύλου και με κουπάτ έκοψα τα ντόνατς.
Τα τοποθέτησα σε ταψάκι με λαδόκολλα, άφησα μισή ώρα να φουσκώσουν και τηγάνισα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Η Συνταγή είναι από Τζέλα Αντωνοπούλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.