Ζυμαρικα
Εύκολη και γρήγορη συνταγή για κριθαρότο ολικής με θρεπτικά λαχανικά και μανιτάρια στο τηγάνι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από Matula Giasirani – “Οι Συνταγές 🍽 Της Παρέας”.
Υλικά:
1 κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο
1 κτσ. τζίντζερ τριμμένο
1 πράσο μόνο το λευκό μέρος κομμένο σε φέτες χωρίς τα εξωτερικά χοντρά φύλλα
2 μικρές πιπεριές πράσινες ξεσποριασμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια
1 καρότο μικρό κομμένο σε μικρά κυβάκια
250 γραμ. μικρά αγαρικά μανιτάρια κομμένα σε φέτες
50 γρ. κρασί λευκό ξηρό
1 κύβο ζωμό από μανιτάρι
1 κτσ. πελτέ ντομάτας
2 κλωνάρια ρίγανη μόνο φύλλα
2 κλωνάρια θυμάρι μόνο φύλλα
2 κλωνάρια βασιλικό μόνο φύλλα ψιλοκομμένα
1 κλωνάρι δεντρολίβανο μόνο φύλλα ψιλοκομμένα
100 γραμ. κριθαράκι ολικής μέτριο
1 λίτρο νερό
3 κτσ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα + 2 κτσ. για τα μανιτάρια + 1 κτσ. για το κριθαράκι
50 γραμ. καπνιστό μετσοβόνε τριμμένο
Ανθό ή αλάτι
Πιπέρι φρέσκο τριμμένο από μύλο
Εκτέλεση:
Συγκεντρώνουμε τα μετρημένα υλικά μας και κόβουμε τα λαχανικά μας.
Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε με 2 κτσ. ελαιόλαδο τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε πιάτο, και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βράζουμε 1 λίτρο νερό σε κατσαρόλι, ρίχνουμε μέσα τον κύβο μανιτάρι, και μόλις πάρει βράσει, ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Διατηρούμε τον ζωμό ζεστό επάνω σε εστία.
Σε άλλο τηγάνι, όπου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 6/9, σοτάρουμε διαδοχικά, με 3 κτσ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το τζίντζερ, τα πράσα, το καρότο, και τις πιπεριές.
Αλατίζουμε, τρίβουμε πιπέρι, ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά μέσα στα λαχανικά, δυναμώνουμε την φωτιά στο φουλ 9/9 και σβήνουμε με το κρασί.
Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, και διατηρούμε το μείγμα ζεστό επάνω στην εστία 1/9.
Σε διπλανή εστία σε αντικολλητικό τηγάνι με 1 κτσ. ελαιόλαδο, καβουρδίζουμε το κριθαράκι, σε δυνατή φωτιά, 9/9 ανακατεύοντας αδιάκοπα μέχρι να αλλάξει χρώμα, και να ροδίσει, χωρίς να καεί.
Ρίχνουμε το καβουρδισμένο κριθαράκι μέσα τα λαχανικά και ανεβάζουμε ελάχιστα την θερμοκρασία στο 4/9.
ξεκινάμε να ρίχνουμε με κουτάλα της σούπας λίγο – λίγο τον ζωμό που είναι σε χαμηλό βρασμό, αλλά όχι να κοχλάζει 5/9, περιμένοντας να απορροφηθεί πρώτα ο ζωμός, και μετά να ρίξουμε την επόμενη κουτάλα για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και να γίνει το κριθαράκι.
Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε εκτός εστίας, και ενσωματώνουμε ανακατεύοντας τα μυρωδικά μας, τα μανιτάρια, και το τριμμένο μετσοβόνε.
Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε το φαΐ 3 λεπτά να ηρεμήσει εκτός εστίας πάντα. Κατόπιν σερβίρουμε το κριθαρότο και απολαμβάνουμε.
Η συνταγή είναι από Matula Giasirani – “Οι Συνταγές 🍽 Της Παρέας”.