Συνταγές
Κουλουράκια κανέλας με φαρίνα ολικής χυμό πορτοκάλι και στέβια
Νόστιμη Συνταγή από κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Υλικά Συνταγής
50 γραμ. ελαιόλαδο – 1/4της κούπας
50 γραμ σπορέλαιο – 1/4της κούπας
120 γραμ. χυμό από φρέσκο πορτοκάλι – 1 πορτοκάλι
120 γραμ κρυσταλλική ζάχαρη Στέβιας – 1/2 κούπα +1 κουτ. της σούπας επιπλέον Βάλαμε Στέβια 0 θερμίδων της sweet & balance σε αναλογία 1:1 με την ζάχαρη
300 γραμ φαρίνα ολικής κοσκινισμένη
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια κάψουλα
1 κουτ.γλ. κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη
1/4κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς στον αέρα.
Στρώνουμε την σχάρα του φούρνου με λαδόκολλα και την αφήνουμε έξω από τον φούρνο.
Συγκεντρώνουμε και μετράμε όλα τα υλικά της εκτέλεσης κοντά μας.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ, τα δύο λάδια, – ελαιόλαδο και σπορέλαιο- τον χυμό πορτοκαλιού, την ζάχαρη και το αλάτι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα, σταματάμε την λειτουργεία του μίξερ, αλλάζουμε το σύρμα με τον γάντζο, και το αφήνουμε σε αναμονή.
Σε άλλο μπολ, ρίχνουμε την φαρίνα, την βανίλια, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε να ενωθούν.
Προσθέτουμε το μπολ με το αλεύρι, στα υγρά που περιμένουν στον κάδο του μίξερ, και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι, από τα υγρά, και να μαζευτεί η ζύμη, γύρο από τον γάντζο.
Σταματάμε την λειτουργά του μίξερ, μαζεύουμε και σηκώνουμε την ζύμη, βάζουμε λίγο λάδι στον πάτο του κάδου, και την ακουμπάμε επάνω.
Χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια των 30 γραμμαρίων, με την βοήθεια ζυγαριάς, τα πλάθουμε μικρά κουλουράκια κοτσίδες, και τα τοποθετούμε στην λαδόκολλα, που στρώσαμε επάνω στη σχάρα του φούρνου με κάποια απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε αυστηρά ΜΟΝΟ για 10 λεπτά!! στην μεσαία σχάρα του φούρνου.
Ξεφουρνίζουμε αφήνουμε να μισό – κρυώσουν, βγάζουμε την λαδόκολλα τραβώντας την συρταρωτά, και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, επάνω στην σχάρα του φούρνου.
Κατόπιν τα φυλάμε μέσα σε τάπερ η μεταλλικό κουτί.
Σημειώσεις:
Η δόση βγάζει 20 κουλουράκια.
Αν δεν έχουμε φαρίνα βάζουμε αλεύρι ολικής, με 2 κουτ. γλ. μπέϊκιν πάουντερ.
Η συνταγή γίνεται και χωρίς μίξερ, σε μπατζίνα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, καθώς επίσης και με μίξερ χειρός.
Τα κουλούρια όσο κρυώνουν σφίγγουν, και γίνονται τραγανά έξω, και αφράτα μέσα, αρκεί να τηρήσουμε τον χρόνο ψησίματος, και να τα αφήσουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα αποθηκεύσουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή/Φώτο της κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Ανέβασε και εσύ την δικιά σου νόστιμη συνταγή εδώ!