Συνταγές
Πολύ ωραία και τέλεια φτιαγμένα – κολοκυθοκεφτέδες και τοματοκεφτέδες
Η Συνταγή είναι από Fotini Mourtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Κολοκυθοκεφτέδες.
Υλικά
Μισό κιλό κολοκύθια.
100 γρ. σπασμένο στο χέρι τυρί φέτα.
150 γρ. (περίπου) τριμμένη φρυγανιά ή στεγνή ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί.
50 γρ καλαμποκάλευρο.
1 αυγό.
1 μικρό κρεμμύδι ξερό.
2 σκελίδες σκόρδο.
2-3 χλωρά κρεμμυδάκια.
1 πράσο (προαιρετικά)
2 κτγ baking powder
Λίγο άνηθο, λίγο δυόσμο.
Αλάτι πιπέρι.
Ελαιόλαδο η σπορέλαιο για το τηγάνισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβουμε το κολοκύθι σε ραντέ ή στο μπλέντερ.
Το στραγγίζουμε καλά με τα χέρια μας. Δεν πρέπει να έχει νερά.
Χτυπάμε ελαφριά το αυγό και το προσθέτουμε στο κολοκύθι.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα υπόλοιπα υλικά ψιλοκομμένα.
Εάν δεν θέλουμε να υπάρχουν κομμάτια στην ζύμη μπορούμε να τα αλέσουμε στο μπλέντερ.
Στο τέλος προσθέτουμε τη φέτα.
Δημιουργούμε μία ζύμη όπως κάνουμε με τους κεφτέδες.
Πλάθουμε πλατιά τα κεφτεδάκια.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Προσοχή δεν τους γυρίζουμε συχνά γιατί απορροφούν πολύ λάδι.
Τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Στολίζουμε με δυόσμο. Τους σερβίρουμε όσο είναι ζεστοί.
Τοματοκεφτέδες
Υλικά
Μισό κιλό βιομηχανικό ντοματάκι ή ντοματάκι πομοντόρο.
100 γρ σπασμένο στο χέρι τυρί φέτα.
150γρ τριμμένη φρυγανιά ή στεγνή ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί.
50 γρ καλαμποκάλευρο
1 αυγό
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1- 2 σκελίδες σκόρδο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
Μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κτγ baking powder
1κτγ ζάχαρη
Λίγη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι.
Ελαιόλαδο η σπορέλαιο για το τηγάνισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβουμε στον ραντέ το ντοματάκι.
Αφαιρούμε την φλούδα. Το βάζουμε σε σίτα για να φύγουν τα υγρά του.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Εάν δεν θέλουμε κομμάτια στην ζύμη μπορούμε να τα αλέσουμε στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά στο τέλος τη φέτα ζυμώνουμε απαλά μία ζύμη όπως κάνουμε στους κεφτέδες. Πλάθουμε κεφτεδάκια. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι αλλά έπειτα χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά να μην μας αρπάξουν.
Προσοχή δεν γυρίζουμε πολλές φορές τους κεφτέδες γιατί απορροφούν λάδι.
Τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Στολίζουμε με δυόσμο.
Τους σερβίρουμε ζεστούς.
Η Συνταγή είναι από Fotini Mourtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.