Συνταγές
Καταπληκτικά σπιτικά λουκάνικα με ωραία υλικά- χοιρινά με πράσο
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Gogo Samiou-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά
3 κιλά κρέας σπάλα
2 kg πανσέτα
1 kg λίπος
1,5 κιλό πράσα
Εντεράκια χοιρινά αλατισμένα.
Από μυρωδικά
3 κουτ σούπας θυμάρι, 3 ρίγανη, 3 τριμμένο μπαχάρι , 3 τριμμένο κύμινο, 3 σκόνη σκόρδου, 3 γλυκιά πάπρικα, 3 μιχ μπαχαρικών για χοιρινό κρέας, αλάτι μπόλικο ,και μαύρο πιπέρι.!!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λέτε στο Χασάπη σας να σας κάνει κιμά το κρέας και να σας το περάσει από το πρώτο δόντι της μηχανής, δηλαδή το πιο χονδρό για να έχει χοντρά κομματάκια κρέας μέσα. διαλύεται μέσα σε μπλέντερ τα πράσα, ανακατεύετε τα πράσα μαζί με το κρέας σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνετε τα μυρωδικά σας ζυμώνετε πάρα πολύ καλά το κρέας να πάει παντού. Παίρνετε ένα μικρό κομμάτι από το μείγμα και το τηγανίζετε με λίγο λάδι για να δοκιμάσετε αν είναι εντάξει στα μπαχαρικά, και σύμφωνα με τα γούστα σας συμπληρώνεται εάν χρειαστεί κάτι.
Πλένετε πολύ καλά τα εντεράκια να φύγουν τα αλάτια που έχουν από έξω. Εάν έχετε δική σας μηχανή περνάτε τα εντεράκια στη μηχανή και τα γεμίζετε, Στην περίπτωση που δεν έχουμε μηχανή πρέπει να έχουμε ένα χωνί επαγγελματικό από το Χασάπη και έτσι πάνω σε αυτό το χωνί περνάμε το έντερο δένουμε από κάτω και σιγά-σιγά ρίχνουμε το κρέας μέσα και ταπώνουμε με το χέρι μου και τα γεμίσουμε ,δεν τα κάνουμε πάρα πολύ χοντρά για να αργάσουν γρήγορα, τον αέρα που πιάνουν τα λουκάνικα μέσα τον τρυπάτε με μία βελόνα και τρυπάτε πάντα πάνω στο κρέας για να μη σπάσει το έντερο.
Τέλος κρεμάτε τα λουκάνικα σε σκιερό μέρος να παίρνει αέρα συνέχεια, και κάθε μέρα τα γυρίζετε ,γιατί κάτω από το καλάμι εκεί που ακουμπάει μπορεί να σας χαλάσουν … Οπότε τα γυρνάτε κάθε μέρα.. Ενδεικτικά σε δωμάτιο και δίπλα στο παράθυρο και μέρα-νύχτα την πόρτα ανοιχτή δίπλα σε σήτα ούτω σώστε να παίρνουν αέρα και να ξεραθούν πολύ πολύ γρήγορα πέντε με έξι μέρες είναι αρκετές και μετά τα μαζεύετε, τα βάζετε σε σακουλάκια σε μερίδες και τα φιλάτε στην κατάψυξη για να έχετε όλο τον χρόνο νόστιμα σπιτικά λουκάνικα .
Στο ψήσιμο προτιμάτε το κάρβουνο!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Gogo Samiou-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”