Συνταγές
Κάνε τώρα την αυθεντική ιταλική πίτσα!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Pietro Castellano – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Υπάρχουν πολλές κατηγορίες πίτσας στην Ιταλία, πολλά υλικά (η κάθε περιοχή, ακόμα και το κάθε χωριό έχει τα δικά του) και μεγάλη παράδοση.
Η πιο γνωστή κατηγορία είναι η pizza napoletana.
Για να χαρακτηριστεί μια pizza, napoletana χρειάζεται να έχει γίνει σε ξυλοφουρνο, με την αυθεντική συνταγή και από pizzaiolo, που είναι ο “ειδικός” τις πίτσας
Για να μπορέσουμε να “πλησιάσουμε” στο σπίτι το αποτέλεσμα μιας αυθεντικής πιτσαρίας η διαδικασία είναι απλή (αλλά λίγο χρονοβόρα):
Καταρχήν για το ζυμάρι θα χρειαστεί:
500γρ αλεύρι τύπου 00
300γρ νερό
4-5γρ φρέσκια μαγιά
Αλάτι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τα ανακατεύουμε όλα σε ένα μπολ με το χέρι. Πρώτα αλεύρι μαγιά και στη συνέχεια ρίχνουμε σταδιακά το νερό μέχρις ότου να ενωθούν τα υλικά και μετά μεταφέρουμε στον πάγκο με αλεύρι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 10-15′ μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική και σε σχήμα μπάλας. Καλύπτουμε για 10′
Μετά μοιράζουμε τη ζύμη στα 4 και σχηματίζουμε πάλι 4 μπάλες τις οποίες βάζουμε σ ενα ταψί με αλεύρι. Καλύπτουμε και αφήνουμε να διπλασιαστουν, περίπου για 6 ώρες. (Εγώ το βάζω στον φούρνο με αναμμένο το φως)
Το πιο σημαντικό βήμα της συνταγής είναι η θερμοκρασία του φούρνου. Επειδή οι ξυλοφουρνοι ψήνουν σε 300-400 βαθμούς ,για να το πετύχουμε αυτό στο σπίτι πρέπει να ανάψουμε τον φούρνο στο max για αρκετή ώρα πριν ψήσουμε και να τοποθετήσουμε μέσα την πέτρα ψησίματος ή ένα ανάποδο ταψί ώστε να πυρακτωθει.
Μετά, την κάθε μπάλα την ανοίγουμε σε κυκλικό σχήμα πιέζοντας με τα δάχτυλα από το κέντρο προς τα έξω και περιστρεφοντας την κάθε φορά.
Βάζουμε 1-2 κουταλιές σάλτσας ντομάτας (όχι μαγειρεμένη) στο κέντρο, και απλώνουμε προς τα έξω κυκλικά. Βάζουμε κομμάτια mozzarella, λίγο τριμμένο parmigiano και ελάχιστο ελαιόλαδο. Μεταφέρουμε προσεκτικά το ζυμάρι στην πέτρα ή το ταψί του φούρνου και ψήνουμε μέχρι να σχηματιστούν οι κλασσικές φουσκάλες στην περιφέρεια ή να έχει ψηθεί το ζυμάρι.
Εννοείται τα υλικά είναι προσωπική υπόθεση η pizza της φωτογραφίας είναι η Margherita, δηλαδή ντομάτα, mozzarella, βασιλικός.
Ο μόνος περιορισμός μπορεί να είναι ότι πρέπει να μπουν έως 2-3 υλικά για να μπορέσει το ζυμάρι να “σηκωθεί”.
Επίσης μπορεί να ψηθεί και σκέτο το ζυμάρι, χωρίς υλικά και να μπουν μετά ωμά από πάνω. Αυτό γίνεται όταν τα υλικά είναι αλλαντικά ή ξηροί καρποί ή κάτι που καταναλώνεται καλύτερα ωμό.
Η Συνταγή είναι από Pietro Castellano – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.