Συνταγές
Θαυμάσιο μεζεδάκι για γαύρο
Η Συνταγή είναι από Evi Rere Pikoula – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
καθαρίζω το γαύρο από έντερα και κεφάλι, και αφαιρώ πολύ προσεκτικά το κόκκαλο, όχι μέχρι τέρμα αλλά αφήνω την ουριτσα!!! Πλένω καλά και σε ένα ταψακι ρίχνω αλάτι χοντρό μέχρι να καλυφθεί ο πάτος του, βάζω σε στρώσεις γαύρο – αλάτι μέχρι να τελειώσει ο γαύρος
Στη συνέχεια το αφήνω για 1 ωρα να ψηθεί (στο αλάτι)
Μετά ξεπλενω καλά και πάλι σε στρώσεις τον απλώνω σε μπολ και ρίχνω μηλοξιδο και ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθεί, κόκκους πιπεριού και σκορδακι σε φέτες
Το αφήνω με αυτήν την μαρινάδα για 12 ώρες στο ψυγείο
Στο τέλος το σουρωνω, και το βάζω σε τάπερ ή γιαλινο βάζο με ηλιέλαιο και το σκόρδο του
* μπορείτε να βάλετε τα φιλετα απο την αρχη με λιγο απλο αλατι και μηλοξυδο για 6 ωρες
μετα στραγγισμα απο το ξυδι σε τρυπιτο και μετα σε μπωλ με ηλιελαιο με σκορδο, ολοκληρα πιπερι, μπουκοβο…
** επίσης μπορείτε να βάλετε το γαύρο καθαρισμένο σέ ένα τρυπητό πρώτα αλάτι γαύρο μια στρώση μετά αλάτι πάλι γαύρο και έτσι μέχρι να βάλουμε όλο το γαύρο στο τέλος μπόλικο αλάτι στο τελείωμα βάζουμε το τρυπητό σέ ένα μπολ γιατί θά βγάλει τά υγρά του το βάζουμε στο ψυγείο για δύο ώρες μετά το βγάζουμε το πλένουμε και το σέ ξίδι μέχρι να το σκεπάσει το γαύρο το αφήνουμε στο ψυγείο τρεις με τέσσερις ώρες μετά το πλένουμε να φύγει το πολύ ξίδι και σέ ένα μπολ βάζουμε το γαύρο το ηλιέλαιο και το σκόρδο και είναι έτοιμο στο ψυγείο κρατάει ένα μήνα
Η Συνταγή είναι από Evi Rere Pikoula – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.