Συνταγές
Ανυπομονούμε να την δοκιμάσουμε – επιβλητική σοκολατένια με γεύση από εσπρέσσο και άρωμα φουντούκι.
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Φόρμα 2,5 λίτ
250 ml εσπρέσσο ελαφρύς (χρησιμοποίησα στιγμιαίο διαλυμένο σε ζεστό νερό)
285 γρ βούτυρο
65 γρ κακάο κοσκινισμένο
440 γρ ζάχαρη
3 βανίλιες σωληνάκια ή 2 κ.γλ υγρή
4 αυγά μεγάλα
1 κουπάκι (200 γρ) γιαούρτι στραγγιστό 10%
360 γρ αλεύρι γ.ο.χ
1 ½ κ.γλ μπέϊκινγκ
60 ml λικέρ φουντούκι ή άλλο
2 τσιμπιές αλάτι
Σιρόπι σοκολάτας :
100 ml κακάο κοσκινισμένο-100 ml νερό- 100 ml ζάχαρη, ανακατεμένα και βρασμένα μαζί 5 λεπτά.
Διακόσμηση:
Βρώσιμη σκόνη χρυσή, σταγόνες λευκού αλκοόλ, κόκκοι καφέ, βρώσιμη κόλλα, λεπτό πινέλο ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση
Σε μικρή κατσαρολίτσα ρίχνουμε τον εσπρέσσο, το βούτυρο και το κακάο και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και να λιώσει το βούτυρο. Κατεβάζουμε ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.Αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 αντιστάσεις.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Σε μίξερ-χρησιμοποίησα χειρός- χτυπάμε τα αυγά με τη βανίλια να αφρίσουν, ρίχνουμε γιαούρτι, ξαναχτυπάμε λίγο .
Ανακατεύουμε το μπέϊκινγκ και το αλάτι στο αλεύρι, τα κοσκινίζουμε μαζί και χτυπώντας τα προσθέτουμε στα αυγά ρίχνοντας εναλλάξ και το μίγμα κακάου.
Αδειάζουμε στη φόρμα, τη χτυπάμε πάνω στον πάγκο να κάτσει καλά το μίγμα, ισιώνουμε και φουρνίζουμε.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Εμένα μου πήρε 1 ώρα και 10 λεπτά. Εξαρτάται από τη φόρμα. Καλό είναι μετά τα 50 λεπτά να αρχίσουμε να δοκιμάζουμε με μια βελόνα αν ψήθηκε.
Αφήνουμε στη φόρμα να σταθεί 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Όταν το κέϊκ γίνει χλιαρό το καλύπτουμε με νάϋλον σακούλα για να μη στεγνώσει.
Λίγο πριν κρυώσει εντελώς φτιάχνουμε το σιρόπι σοκολάτας και όπως είναι ζεστό περνάμε όλη την επιφάνεια του κέϊκ με ένα πινέλο σιλικόνης.
Αφήνουμε να κρυώσει πλήρως.
Σε ένα σφηνάκι ρίχνουμε μια μυτιά χρυσόσκονης.Τη διαλύουμε σε 2-3 σταγόνες αλκοόλ. Με ένα λεπτό πινέλο τονίζουμε τις γραμμές της φόρμας.Όταν η χρυσόσκονη στεγνώνει προσθέτουμε αλκόλ.
Διακόσμησα με κόκκους καφέ περασμένους με χρυσόσκονη που τους κόλλησα πάνω στο κέϊκ πιάνοντάς τους με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών και βουτώντας τους σε λίγη βρώσιμη κόλλα που είχα μέσα σε ένα σφηνάκι.
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.