Γλυκα
Εξαιρετικός νηστίσιμος χαλβάς παγωτό με ταχίνι
Η Συνταγή είναι από Fotini Mourtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
900γρ ταχίνι καλής ποιότητας.
300ml μέλι καλής ποιότητας.
150γρ. Αμύγδαλα με το φλούδι κομμένα στη μέση.
30γρ κακάο.
2 βανίλιες άρωμα ή
άρωμα ζαχαροπλαστικής αμυγδάλο (προαιρετικά) .
300 ml περίπου βραστό νερό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε και καβουρντίζουμε ελαφρώς τα αμύγδαλα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.
Χωρίζουμε το ταχίνι σε 3 μέρη για να μπορέσουμε να το χτυπήσουμε εύκολα (εκτός αν έχουμε επαγγελματικό μίξερ)
Χτυπάμε κατά μέρος το ταχίνι στο μίξερ προσθέτοντας ένα μέρος από το βραστό νερό.
Ένα μέρος ταχίνι ένα μέρος βραστό νερό.
Κάθε μέρος από το ταχίνι πρέπει να το χτυπήσουμε σε δυνατή ταχύτητα για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Το ταχίνι πρέπει να χυλώσει και να ασπρίσει αρκετά.
Έπειτα το ρίχνουμε σε αντικολλητική κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε συνέχεια (περίπου δέκα λεπτά) με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ένα πηχτό μίγμα. Ρίχνουμε τις βανίλιες ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, παίρνουμε ένα μέρος από το μίγμα, προσθέτουμε το κακάο ανακατεύουμε ή με το μίξερ η με την κουτάλα μας έτσι ώστε να ενσωματωθεί το κακάο με το μίγμα του ταχινιού.
Μέχρι να κρυώσει το μίγμα το ανακατεύουμε συχνά πυκνά.
Έπειτα το ρίχνουμε εναλλάξ άσπρο μέρος – κακάο ενώ προσθέτουμε σταδιακά και τα αμύγδαλα σε μία φόρμα η τερίνα στρωμένη με αντικολλητική μεμβράνη.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη.
Μπορούμε να το σερβίρουμε σκέτο, με μέλι ή με σαντιγί που πασπαλίζουμε κροκάν ξηρών καρπών.
Επίσης μπορούμε να τον κάνουμε φλαμπέ.
Συμβουλευτείτε συνταγές για φλαμπέ παγωτό.
Η Συνταγή είναι από Fotini Mourtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.