Συνταγές
Εντυπωσιακός μπαμπάς με ρούμι – μία συνταγή απο την Νάπολη
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Κουζινομαγειρέματα”
Υλικά
240 γρ. Αλεύρι 00
25 γραμμάρια ζάχαρη
80 γρ. Βούτυρο
4 μεσαία αυγά
20 γρ. Φρέσκια μαγιά
5 γρ αλάτι
για το σιρόπι
750 γραμ νερό
325 γραμ ζάχαρη
φλούδες απο 3 λεμόνια
1 ποτήρι λικέρ η ρούμι
Κτυπημένη κρέμα για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη λεπτή φλούδα λεμονιού χωρίς το λευκό μέρος. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το ρούμι. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ αρωματικό σιρόπι παρόμοιο με αυτό των ζαχαροπλαστείων.
Για το μπαμπά
Διαλύουμε σε μπολ τη μαγιά με το νερό, ζάχαρη και 3 κ.σ από το συνολικό αλεύρι. Ανακατεύουμε να γίνουν αραιός χυλός. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί για 15΄-20΄ μέχρι να αρχίσει να αφρίζει, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά. Βαζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και ξεκινάμε, προσθέτουμε τα αυγά ένα κάθε φορά, το μαλακό βούτυρο, και τέλος το αλάτι. Ζυμώνουμε με το φτερό ζυμώματος για 4΄-5΄. Η ζύμη θα είναι μαλακή και ελαστική.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη μπαμπά. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον (μέσα σε χλιαρό φούρνο), μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο και να φουσκώσει καλά (περίπου 1 ώρα και κάτι).Μόλις διπλασιαστεί η ζύμη, την ζυμώνουμε ξανά με το γάντζο για περίπου 5 λεπτά.
Αδειάζουμε τη ζύμη μπαμπά σε φόρμα βουτυρωμένη και αλευρωμένη και την αφήνουμε να ανέβει ξανά και να διπλασιαστεί, μέχρι να γεμίσει όλη η φόρμα μέχρι πάνω από την ζύμη.
Περίπου για 1 ώρα, δηλαδή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Προθερμάνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ψήνουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 ° για περίπου 20/25 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 10′ στη φόρμα και μετά το αναποδογυρίζουμε, τρυπάμε τον μπαμπά, κάνοντας τρύπες παντού. Βάζουμε μέσα στο σιρόπι τον μπαμπά. Η ροδοψημένη επιφάνεια του μπαμπά με τις τρύπες πρέπει να ακουμπάει στο σιρόπι. Σιγά σιγά θα δούμε ότι ρουφάει το σιρόπι και αρχίζει να φουσκώνει ο μπαμπάς.
Με μια κουτάλα περιχύνουμε τον μπαμπά πρέπει να ρουφήξει το σιρόπι και να σιροπιαστεί μέχρι μέσα πολύ καλά. Αφού τραβήξει το σιρόπι του, τον βγάζουμε με φαρδιά σπάτουλα σε πιατέλα και τον αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Βαζουμε στο ψυγείο τον μπαμπά με ρούμι για 1 ώρα. Για να τον σερβίρουμε, κόβουμε στη μέση και γεμίζουμε με σαντιγί πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Κουζινομαγειρέματα”