Συνταγές
Δοκιμάστε τη συνταγή για το πιο νόστιμο και αφράτο νηστίσιμο σταφιδόψωμο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Eleni Kalantzi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα
1 φάκελος ξερή μαγιά
1 με 1 μιση ποτήρι του νερού ζάχαρη
2 κ. γλ. γεμάτα κανέλα σκόνη
1 κ. γλ. κοφτό γαρίφαλο σκόνη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι
1 σακούλι μεγάλο σταφίδα μαύρη (200 γρ. κ αν θέλουμε βάζουμε κ παραπάνω 300 ή 400 γρ)
λίγο ελαιόλαδο (περίπου 1 φλ.καφέ όχι γεμάτο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αρχικά έχουμε πλύνει κ μουλιάσει σε ζεστό νερό για περίπου 5 ώρες τις σταφίδες κ μετά τις σουρώνουμε.
Σ’ ένα μπολ ενεργοποιούμε τη μαγιά με 300 ml χλιαρό (όχι καυτό νερό) κ χτυπάμε με τον αυγοδάρτη να λιώσει κ αμέσως μετά ρίχνουμε μέσα κ όλη τη ζάχαρη χτυπώντας να λιώσει. Σκεπάζουμε με μεμβράνη κ αφήνουμε στην άκρη μέχρι να βγάλει φυσαλίδες η επιφάνεια.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού κ ανακατεύουμε καλά. Έπειτα ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού κ ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα μαγιά-νερό-ζάχαρη κ συνεχίζουμε ελαφρύ ζύμωμα. Εν συνεχεία ρίχνουμε κ τις σταφίδες να πάνε παντού κ αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό ή αλεύρι αν χρειαστεί (παίζει ρόλο κ ποιας εταιρείας αλεύρι έχουμε αγοράσει), ούτως ώστε να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Το τελικό μείγμα το βάζουμε σε λαδωμένο μπολ ή λεκάνη κ σκεπάζουμε με μεμβράνη κ με μια κουβέρτα ή ο,τι άλλο κρίνουμε, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (από 1 έως 2 ώρες, άλλοτε κ 3 ώρες ανάλογα τη θερμοκρασία. Εμείς μετά τη μια ώρα θα ελέγξουμε αν διπλασιάστηκε, αλλιώς το αφήνουμε περισσότερο)
Όταν φουσκώσει η ζύμη, την αδειάζουμε σε πάγκο/επιφάνεια. Χωρίζουμε σε 12 έως 16 μπάλες. Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί φούρνου, στρώνουμε λαδόκολλα κ τοποθετούμε τα σταφιδόψωμα.
Αλείφουμε με νερό-ζάχαρη(ζαχαρόνερο).
Ψήνουμε στις αντιστάσεις στην πρώτη σχάρα, στους 180-200 βαθμούς κελσίου, για περίπου 35 με 40 λεπτά αναλόγως το φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Η Συνταγή είναι από Eleni Kalantzi– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.