Συνταγές
Παιδικές Αναμνήσεις…. Γλυκό μελιτζανάκι της γιαγιάς η συνταγή
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Ευγενία Πολίχνη Αργυροπούλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
40 μελιτζανάκια, 1 κιλό ζάχαρη, 3 κούπες νερό, ½ κούπα μέλη, 40 καρφάκια γαρύφαλλο.
2 λεμόνια (το χυμό), Αμύγδαλα ασπρισμένα ή καρυδια. (Εγώ έβαλα 20 καρυδια και 20 αμυγδαλα για τα μελιτζανακι) και κάποια εχτρα για να τα ρίξω στα βάζα…
Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μελιτζανάκια (αν θέλουμε ή αν μας φανεί τραχύ το φλούδι τους) και τα χαράζουμε με δυο τομές κάθετες μεταξύ τους στη σάρκα τους (χωρίς να τα κόψουμε όμως). Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει το χυμό του ενός λεμονιού, και τα αφήνουμε για μια ώρα περίπου.
Τα βάζουμε να βράσουν σε κατσαρόλα με αρκετό νερό για 5 λεπτά. Χύνουμε το νερό και τα ξαναβράζουμε άλλα 5 λεπτά (από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός). Επειδή είναι πολύ τρυφερά αυτό το βράσιμο συνήθως αρκεί για να μαλακώσουν αρκετά.
ωΤα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε λεκάνη με κρύο νερό για μια ώρα. Τα απλώνουμε σε πετσέτα να στεγνώσουν.
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το άρωμα που θα χρησιμοποιήσουμε να βράσουν, και μετράμε 5 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσουν να κοχλάζουν. Προσθέτουμε τα Μελιτζανάκια και τα βράζουμε για άλλα 7-10 λεπτά, να αρχίσει να δένει το σιρόπι.
Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε το γλυκό μας να μείνει για 24 ώρες αφαιρούμε τα γαρύφαλλα και το ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει. Όταν έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, προσθέτουμε το μέλι, το λεμόνι και τα αμύγδαλα.
Αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις όλα μαζί και αποσύρουμε οριστικά το γλυκό μας από το μάτι. Και τα βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τα γυρίζουμε ανάποδα ζεστό γλυκό σε ζεστά βάζα
Η Συνταγή είναι από Ευγενία Πολίχνη Αργυροπούλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.