Συνταγές
Γεμιστά με μυρωδικά μέσα… Και βουτήματα για το καφεδάκι μας που κάνουν για όλες τις ώρες..
Συνοδεύουμε με πατζαροσαλατα από χτες και φυσικά τυρί φέτα….
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τά έφτιαξα από χτες το βράδυ και τά εψησα.
Για 15 γεμιστά έβαλα 17 κουταλιές της σούπας ρύζι μπασμάτι και γκλασε μισό μισό.
Τά σπλάχνα τών λαχανικών, 4 ξερά κρεμμύδια πέρασμα από το μουλτι, 1 καρότο , στο μουλτι, 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό, δυόσμο μάραθο, 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας δικό μου, 1 μικρή πιπεριτσα πράσινη περασμένη από το μουλτι, 3 φυλλαράκια ρόκα και λίγο γλυστριδα περασμένα στο μουλτι, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, τά περνάω όλα από κατσαρόλα για να σωθούν λίγο τά υγρά, ρίχνω 1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, αλατοπιπερο ρίγανη, πάπρικα γλυκιά λίγο κουρκουμά και μοσχοκάρυδο, και όταν αποσύρω από την φωτιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ρίχνω μέσα τό ρύζι αφού το ξεπλύνω πρώτα στο σουρωτηρι. Ανακατεύουμε καλά όλα μαζί. Σέ κάθε άδειο γεμιστό ρίχνω από λίγο αλατακι μέσα και από λίγο ελαιόλαδο έτσι με το ροι. Γεμίζω, από πάνω έβαλα και 5 πατάτες κομμένες στα 6, ξανά αλατοπιπερο ρίγανη, 1 τριφτη ντομάτα από πάνω, 1 κρασοποτηρο νεράκι και ψήνω στην γάστρα με το καπάκι της για 1 μισυ ώρα με το δικό μου φούρνο στους 200 αεροθερμο φούρνο. Το καπάκι δεν το έβγαλα καθόλου και είναι έτοιμο. Μουρλια έγιναν
Για τά βουτηματα για καφεδάκι…
Μέτρησα με το κεσεδάκι του γιαουρτιού των 200 γρμ όλα.
1 κεσεδάκι ελαιόλαδο
1 Κεσεδάκι ζάχαρη, εγώ έβαλα ζάχαρη καρύδας και σέ αυτή την αναλογία και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καστανή
1 Κεσεδάκι χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
Μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
Μια τσιμπια αλάτι
Και γύρω στα 700 γρμ αλεύρι γοχ, εγώ έβαλα μαζί και ολικής άλεσης αλεύρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καλό ανακάτεμα, ζυμωνουμε φτιάχνουμε σέ ότι σχέδιο θέλουμε, από πάνω έριξα λίγο κανέλα και ζάχαρη καστανή έτσι σαν πασπαλισμα
ψήνουμε για 15′ αεροθερμο φούρνο στους 180. Τραγανοαφρατα γίνονται και πολύ αρωματικά και νόστιμα
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.