Μπισκοτα – Κουλουρια
Αφράτα Πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία (Παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια συνταγή)
Συνταγή από tastycooking.gr
Η καλύτερη συνταγή για τα πιο αφράτα και τραγανά παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία που έχετε δοκιμάσει ποτέ! Η προετοιμασία τους είναι πολύ διασκεδαστική, ψήνονται πανεύκολα και είναι εξαιρετικά εθιστικά!
Και επειδή κανείς δε μπορεί να φάει μόνο ένα, αυτή παραδοσιακή συνταγή σας δίνει περίπου 90 πεντανόστιμα πασχαλινά κουλουράκια, αρκετά για να δοκιμάσουν όλοι. Εμπρός λοιπόν, μπείτε στο γιορτινό πνέυμα και διασκεδάστε με όλη την οικογένεια καθώς θα πλάθετε τα κουλουράκια σε πλεξούδες, καραβάκια, στριφογυριστά “S”, ακριβώς όπως στις φωτογραφίες παρακάτω.
Για έναν παραδεισένιο συνδυασμό, σερβίρετέ τα με μια ζεστή κούπα καφέ…
Συνταγή για αφράτα πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία – Το μυστικό βρίσκεται στην παράδοση
Οι περισσότερες γιορτές στην Ελλάδα περιστρέφονται γύρω από το καλό φαγητό και το Πάσχα σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση! Αυτές τις ημέρες, σε όλα τα σπίτια ετοιμάζουν πλούσια πιάτα για την Κυριακή του Πάσχα και μαγειρεύουν όλες αυτές τις καταπληκτικές παραδοσιακές συνταγές, όπως αρνάκι, κοντοσούβλι, μαγειρίτσα, κόκκινα αυγά, τσουρέκια, και φυσικά αυτά τα τέλεια πασχαλινά κουλουράκια.
Οι περισσότερες συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια περιέχουν βούτυρο, αυγό για το γλασάρισμα, που τους δίνει αυτό το υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα, και διάφορες διογκωτικές ουσίες, για να φουσκώσουν και να γίνουν αφράτα. Οι περισσότερες σημερινές συνταγές χρησιμοποιούν μπέικιν πάουντερ ή μαγειρική σόδα, αλλά η εμπειρία μου, μου έχει δείξει πως τίποτα δεν συγκρίνεται με την παραδοσιακή συνταγή, η οποία θέλει μαγειρική αμμωνία.
Η αμμωνία θα κάνει τα πασχαλινά κουλουράκια απίστευτα πιο αφράτα και τραγανά σε σχέση με τα υπόλοιπα διογκωτικά υλικά και τα διατηρεί περισσότερο καιρό έτσι. Αυτή η πραγματικά παραδοσιακή συνταγή θα σας βοηθήσει να φτιάξετε τα πιο απολαυστικά πασχαλινά κουλουράκια, ακριβώς όπως τα έκανε η γιαγιά σας!
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματιού
1 ½ κούπα ζάχαρη
25 γρ. μαγειρική αμμωνία σε σκόνη
½ κούπα χλιαρό γάλα
4 μεσαία αυγά
2 βανίλιες σε σκόνη (ή 1 ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας)
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κρόκους αυγού και 1 κ.σ. νερό για το άλλειμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να φτιάξετε αυτή την παραδοσιακή συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία, ξεκινήστε χτυπώντας τη ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέστε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και το βούτυρο (σε κομματάκια) και χτυπήστε τα καλά για 10-15 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο. Προσέξτε το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Εν τω μεταξύ ζεστάνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι ώστε να είναι χλιαρό και αφαιρέστε απ’τη φωτιά. Προσθέστε την αμμωνία μέσα στο γάλα και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί τελείως. Κρατήστε το μίγμα στην άκρη.
Αφού έχει αφρατέψει το βούτυρο, αρχίστε να προσθέτετε τα αυγά ένα ένα, ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε με το μίξερ. Αφήστε κάθε αυγό να απορροφηθεί από το μίγμα πριν προθέσετε το επόμενο.
Στη συνέχεια προσθέστε τη βανίλια, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και το μίγμα του γάλακτος-αμμωνίας (από το βήμα 2). Χτυπήστε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέστε το αλέυρι λίγο λίγο, ενώ χτυπάτε με το μίξερ, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει πολύ.
Τυλίξτε τη ζύμη για τα κουλουράκια με μεμβράνη και αφήστε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Τοποθετήστε τη ζύμη για τα κουλουράκια σε μια καθαρή επιφάνεια. Τσιμπήστε λίγη από τη ζύμη και σχηματίστε μια λωρίδα με τα χέρια σας. Φτιάξτε το κάθε κουλουράκι στο σχήμα που θέλετε και κόψτε με ένα μαχαίρι στο τελείωμα για να δώσετε το μέγεθος που θέλετε. Στρώστε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετήστε πάνω τα κουλουράκια, αφήνωντας απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν όταν ψήνονται. Θα χρειαστείτε περίπου 4-5 ταψιά, ανάλογα το μέγεθος που πλάθετε τα κουλουράκια.
Σε ένα μικρό μπολάκι βάλτε τους κρόκους και μια κουταλιά νερό και ανακατέψτε με ένα πιρούνι. Με ένα πινελάκι περάστε ελαφριά πάνω από τα κουλουράκια για να γλασαριστούν και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Αφήστε τα κουλουράκια να κρυώσουν και αποθηκεύστε τα μέχρι και τρεις εβδομάδες.