Connect with us

Μπισκοτα – Κουλουρια

Αφράτα Πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία (Παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια συνταγή)

Published

on

με αμμωνία

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Συνταγή από tastycooking.gr

Η καλύτερη συνταγή για τα πιο αφράτα και τραγανά παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία που έχετε δοκιμάσει ποτέ! Η προετοιμασία τους είναι πολύ διασκεδαστική, ψήνονται πανεύκολα και είναι εξαιρετικά εθιστικά!

Και επειδή κανείς δε μπορεί να φάει μόνο ένα, αυτή παραδοσιακή συνταγή σας δίνει περίπου 90 πεντανόστιμα πασχαλινά κουλουράκια, αρκετά για να δοκιμάσουν όλοι. Εμπρός λοιπόν, μπείτε στο γιορτινό πνέυμα και διασκεδάστε με όλη την οικογένεια καθώς θα πλάθετε τα κουλουράκια σε πλεξούδες, καραβάκια, στριφογυριστά “S”, ακριβώς όπως στις φωτογραφίες παρακάτω.

Για έναν παραδεισένιο συνδυασμό, σερβίρετέ τα με μια ζεστή κούπα καφέ…

Συνταγή για αφράτα πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία – Το μυστικό βρίσκεται στην παράδοση

Οι περισσότερες γιορτές στην Ελλάδα περιστρέφονται γύρω από το καλό φαγητό και το Πάσχα σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση! Αυτές τις ημέρες, σε όλα τα σπίτια ετοιμάζουν πλούσια πιάτα για την Κυριακή του Πάσχα και μαγειρεύουν όλες αυτές τις καταπληκτικές παραδοσιακές συνταγές, όπως αρνάκι, κοντοσούβλι, μαγειρίτσα, κόκκινα αυγά, τσουρέκια, και φυσικά αυτά τα τέλεια πασχαλινά κουλουράκια.

Οι περισσότερες συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια περιέχουν βούτυρο, αυγό για το γλασάρισμα, που τους δίνει αυτό το υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα, και διάφορες διογκωτικές ουσίες, για να φουσκώσουν και να γίνουν αφράτα. Οι περισσότερες σημερινές συνταγές χρησιμοποιούν μπέικιν πάουντερ ή μαγειρική σόδα, αλλά η εμπειρία μου, μου έχει δείξει πως τίποτα δεν συγκρίνεται με την παραδοσιακή συνταγή, η οποία θέλει μαγειρική αμμωνία.

Η αμμωνία θα κάνει τα πασχαλινά κουλουράκια απίστευτα πιο αφράτα και τραγανά σε σχέση με τα υπόλοιπα διογκωτικά υλικά και τα διατηρεί περισσότερο καιρό έτσι. Αυτή η πραγματικά παραδοσιακή συνταγή θα σας βοηθήσει να φτιάξετε τα πιο απολαυστικά πασχαλινά κουλουράκια, ακριβώς όπως τα έκανε η γιαγιά σας!

ΥΛΙΚΑ

250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματιού
1 ½ κούπα ζάχαρη
25 γρ. μαγειρική αμμωνία σε σκόνη
½ κούπα χλιαρό γάλα
4 μεσαία αυγά
2 βανίλιες σε σκόνη (ή 1 ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας)
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κρόκους αυγού και 1 κ.σ. νερό για το άλλειμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για να φτιάξετε αυτή την παραδοσιακή συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία, ξεκινήστε χτυπώντας τη ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέστε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και το βούτυρο (σε κομματάκια) και χτυπήστε τα καλά για 10-15 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο. Προσέξτε το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Εν τω μεταξύ ζεστάνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι ώστε να είναι χλιαρό και αφαιρέστε απ’τη φωτιά. Προσθέστε την αμμωνία μέσα στο γάλα και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί τελείως. Κρατήστε το μίγμα στην άκρη.
Αφού έχει αφρατέψει το βούτυρο, αρχίστε να προσθέτετε τα αυγά ένα ένα, ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε με το μίξερ. Αφήστε κάθε αυγό να απορροφηθεί από το μίγμα πριν προθέσετε το επόμενο.

Στη συνέχεια προσθέστε τη βανίλια, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και το μίγμα του γάλακτος-αμμωνίας (από το βήμα 2). Χτυπήστε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέστε το αλέυρι λίγο λίγο, ενώ χτυπάτε με το μίξερ, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει πολύ.
Τυλίξτε τη ζύμη για τα κουλουράκια με μεμβράνη και αφήστε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Τοποθετήστε τη ζύμη για τα κουλουράκια σε μια καθαρή επιφάνεια. Τσιμπήστε λίγη από τη ζύμη και σχηματίστε μια λωρίδα με τα χέρια σας. Φτιάξτε το κάθε κουλουράκι στο σχήμα που θέλετε και κόψτε με ένα μαχαίρι στο τελείωμα για να δώσετε το μέγεθος που θέλετε. Στρώστε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετήστε πάνω τα κουλουράκια, αφήνωντας απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν όταν ψήνονται. Θα χρειαστείτε περίπου 4-5 ταψιά, ανάλογα το μέγεθος που πλάθετε τα κουλουράκια.

Σε ένα μικρό μπολάκι βάλτε τους κρόκους και μια κουταλιά νερό και ανακατέψτε με ένα πιρούνι. Με ένα πινελάκι περάστε ελαφριά πάνω από τα κουλουράκια για να γλασαριστούν και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Αφήστε τα κουλουράκια να κρυώσουν και αποθηκεύστε τα μέχρι και τρεις εβδομάδες.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

Συνταγές47 λεπτά ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές3 ώρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα5 ώρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές7 ώρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές9 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές9 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές1 ημέρα ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές1 ημέρα ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές1 ημέρα ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές1 ημέρα ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές1 ημέρα ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Exit mobile version