Συνταγές
Ψωμί με προζύμι στη γάστρα – Ότι καλύτερο το σπιτικό ψωμάκι!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Παντελης Τανανακης – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
100γρ προζύμι
1 κιλο απλό,λευκο αλεύρι
1 κούπα αλεύρι ολικής
80γρ νωπή μαγιά
600γρ ζεστό νερό
1 κ.σ ζάχαρη
1 κ.σ αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπωλ ριχνουμε το νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη και τα λιώνουμε και συμπληρωνουμε με το προζύμι.
Σε λεκάνη ανακατεύουμε τα άλευρα με το αλάτι και ρίχνουμε τα υγρά.
Ζυμώνουμε και κρατάμε σκεπαζμενα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.(και να φαίνεται μαλακο το ζυμάρι δεν συμπληρώνετε αλεύρι)
Ξανά ζυμώνουμε και το βάζουμε σε λαδωμένη γάστρα, μετά σε προθερμαζμενο φούρνο μέχρι να φτάσει μέχρι επανω και ψήνουμε στους 200ο για 1 ώρα
Στο φούρνο μέσα έχουμε κεραμικό μπωλ με νερο
Η Συνταγή είναι από Παντελης Τανανακης – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Τι μενού να κάνω για αύριο; Εδώ λοιπόν μπορείτε να πάρετε ιδέες, να δείτε αναλυτικές οδηγίες για την εκτέλεση της κάθε συνταγής.
Αφράτα γλυκά ψωμάκια !!!
Υλικά
440 ml γάλα
6 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μάγια
200 γραμμάρια μέλι
2 αυγά και 2 κρόκους
120 γραμμάρια βούτυρο
λίγο αλάτι
900 γραμμάρια αλεύρι
Βάζουμε το χλιαρό γάλα ,την ζάχαρη,και την μάγια σε ένα μπολ.
Το ανακατεύουμε και το αφήνουμε 5 λεπτά.
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς.
Προσθέτουμε στο μείγμα της μαγιάς το μέλι,αυγά,κρόκους,βούτυρο,αλάτι και το αλεύρι
Εάν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι (λίγο).
Σκεπάζουμε την ζύμη σε ένα μπολ και την τοποθετούμε στο φούρνο
Τον σβήνουμε και την αφήνουμε 1 ώρα.
Όταν φουσκώσει καλά την βγάζουμε και την κόβουμε σε κομμάτια.
Αλείφουμε τα.χέρια με.βούτυρο και κάνουμε μπαλάκια στρογγυλά και τα τοποθετούμε στο ταψί.
Τα αφήνουμε άλλη 1 ώρα.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά.
Μόλις τα βγάλουμε τα αλείφουμε με μπόλικο βούτυρο ανακατεμένο με μέλι!
ΠΗΓΗ