Συνταγές
Αρωματική πρασοτυρόπιτα, άκρως λαχταριστή!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Έφη Τιφτικίδου – “Stin koyzina Mmm… ou.”.
ΥΛΙΚΑ
Για το ταψί του φουρνου
Για τη ζυμη
850 γρ αλεύρι Κουλα κοσκινισμενο
1+1/2 ποτηρια νερου, νερο
1 φλ καφε ελαιολαδο
2 κ σ ξυδι
1 κ γλ κοφτο αλατι
1 πακετο super fresco με άρωμα βουτυρου στο αλουμινοχαρτο σε θερμοκρασια δωματιου
Για τη γεμιση
500 γρ πράσα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1/3 ματσάκι φρέσκο άνηθο
1/3 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
1/3 ματσάκι φρεσκο δυόσμο
300 γρ φετα
3 αυγα
3 κ σ ελαιολαδο
Πιπερι μαύρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λεκανη βαζουμε το νερο το λαδι το ξυδι και το αλατι και με το συρμα τα ανακατευουμε. Προσθετουμε κουταλιά κουταλια το αλευρι ανακατευοντας στην αρχη με το συρμα και μετα με το χερι.
Προσθετουμε τοσο αλευρι ωστε να παρουμε μια ζυμη που να μην κολλαει στα χερια και να ειναι μαλακη και ελαστικη. Χωρίζουμε την ζύμη στα δυο μπάλες.
Βάζουμε στα χέρια μας αρκετο ηλιελαιο, πασαλιβουμε γύρω γύρω την κάθε μπάλα μας την πατάμε ελαφρά να γίνει επίπεδη (μικρή πιτουλα), βάζουμε την κάθε πιτουλα μας σε πιατο και καλύπτουμε το πιατο με διάφανη μεμβράνη ( να σκεπάζει από παντού τη ζύμη μας). Αφηνουμε 30′ να ξεκουραστουν. Θα ανοιξουμε δυο φυλλα ενα για επανω ενα για κατω.
Ριχνουμε νισεστε στον παγκο της κουζινας μας και πανω στο ενα ζυμαρακι μας και με τον πλαστη μας ανοιγουμε ενα φυλλο οχι πολυ λεπτο. Χωριζουμε το “βούτυρο” μας στη μεση και με το χερι μας παιρνουμε κομματακια και το βαζουμε στο φυλλο μας. Με το μαχαιρι κανουμε ενα κυκλο στη μεση του φυλλου και γυρω γυρω ακτινες.
Παιρνουμε το καθε φυλλαρακι το ανοιγουμε με τα χερια μας και το βαζουμε πανω στον κεντρικο κυκλο ( τον καλύπτει σχεδόν) με τη βουτυρωμενη πλευρα προς τα επανω εκτος απο το τελευταιο που το βαζουμε με την βουτυρωμενη πλευρα προς τα κατω για να σκεπασει τα υπολοιπα. Το βαζουμε σε πιατο και στο ψυγειο.
Το ιδιο κανουμε και με το αλλο μισο ζυμαρακι μας. Τα αφηνουμε στο ψυγειο για 3 τουλαχιστον ωρες για να παγωσει καλα το “βουτυρο”.
Για τη γέμιση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μας και τα ψιλοκόβουμε. Από το πράσο χρησιμοποιούμε ως επί το πλείστον το άσπρο μέρος και μόνο τα τρυφερά πρασινα φύλα του.
Σε τηγάνι με βαρύ πάτο βάζουμε 3 κ σ ελαιολαδο και αφού κάψει σωταρουμε τα πράσα και κρεμμυδακια.
Αλατιζουμε ελαφρά ανάλογα πόσο αλμυρό είναι το τυρί που θα βάλουμε μετά, προσθέτουμε 1/2 φλ τσαγιού νερό και σιγοβραζουμε για 20′ με κλειστό το καπάκι του τηγανιου να μαλακώσουν και να ρουφήξουν το νεράκι τους.
Ανοιγουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά μας ψιλοκομμένα. Μόλις κρυώσει και λίγο πριν τοποθετήσουμε τη γέμιση μας στην πίτα μας προσθέτουμε τη φέτα μας θριμματισμενη τα αυγά μας χτυπημένα και ανακατεύουμε να πάνε παντού στο μείγμα μας.
Αφου περασουν οι 3 ωρες ριχνουμε νισεστε στον παγκο μας βαζουμε το ενα πακετακι μας και με τον πλαστη το ανοιγουμε οσο το μεγεθος του ταψιου μας και λιγο μεγαλυτερο για να κανουμε κοθρο.
Τοποθετουμε σε βουτυρωμεμο ταψι φουρνου. Βαζουμε τη γεμιση ανοιγουμε ομοια και το αλλο πακετακι και σκεπαζουμε την πιτα μας. Με το ζυμαρακι που εξεχει απο το ταψι κανουμε κοθρο.
Χαραζουμε την πιτα μας σε καθε τετραγωνακι που σχηματιζεται βαζουμε ενα μικρο κομματακι βουτυρο, και ραντιζουμε την πιτα μας με λιγο φρεσκο γαλα.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο στους 200°C στις αντιστασεις για 1 ωρα.
Αφηνουμε 10′ να κρυωσει πριν την κοψουμε για να τη σερβιρουμε.
Η Συνταγή είναι από κ. Έφη Τιφτικίδου – “Stin koyzina Mmm… ou.”.