Γλυκα
Αρωματική Βασιλόπιτα με μαστίχα Χίου, ανθόνερο και φιστίκι Αιγίνης
ΥΛΙΚΑ: 3/4 φλ. ελαιόλαδο 1½ φλ. ζάχαρη 4 αυγά 3 1/2 φλ. (400gr) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα) 1 φλ. χλιαρό φρέσκο γάλα 3 κουτ. σούπας ανθόνερο 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ 1/2 κ.γλ. κοπανισμένη μαστίχα 1 κ.σ. χυμό λεμονιού 1 λεμόνι (ξύσμα) 1 φλ. φιστίκια Αιγίνης αλεσμένα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη. […]
3/4 φλ. ελαιόλαδο
1½ φλ. ζάχαρη
4 αυγά
3 1/2 φλ. (400gr) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
1 φλ. χλιαρό φρέσκο γάλα
3 κουτ. σούπας ανθόνερο
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. κοπανισμένη μαστίχα
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 λεμόνι (ξύσμα)
1 φλ. φιστίκια Αιγίνης αλεσμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους, και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τη μαστίχα, το ανθόνερο, το χυμό λεμονιού, το γάλα και το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ.
Τέλος ρίχνουμε τα φιστίκια και τα ασπράδια, αφού πρώτα τα χτυπήσουμε σε μαρέγκα. Ενσωματώνουμε απαλά τη μαρέγκα στη ζύμη και ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα .
Βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί 30 εκ. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε για 45΄-50΄ στους 180°C/350/F, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει ομοιόμορφα. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Στολίζουμε με σπόρια από ρόδι
Tip:
Η μαστίχα όταν δε χρησιμοποιείται με φειδώ, πικρίζει . Μη βάλετε λοιπόν πάνω από 3/4 κουτ. γλυκού !
Αν χρησιμοποιήσουμε κρυστάλλους μαστίχας, πρέπει να τους κοπανήσουμε πολύ καλά σε γουδί ώσπου να γίνουν λεπτή σκόνη.
Η μαστίχα θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο παγωμένη. Προσθέτουμε πάντα στο γουδί και λίγη ζάχαρη.
Περισσότερα στο : oliveoil-culture