Γλυκα
Φτιάξτε αφράτη, σπιτική βασιλόπιτα με άρωμα Μικράς Ασίας
Η Συνταγή είναι από Chrisa Sari – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά :
1 κιλό αλεύρι γοχ.
350 γρ. ζάχαρη
5 αυγά και 1 αυγό για την επάλειψη
250 γρ. γάλα
2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 60 γρ. νωπή μαγιά
275 γρ. Άριστον βούτυρο
1/2 κτγ. Μαστίχα κοπανισμένη
1 κτσ. μαχλέπι σκόνη
20 γρ. γλυκάνισο βρασμένο σε 60 γρ. νερό
Εκτέλεση:
Στο μπολ του μίξερ διαλύετε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα και προσθέτετε μια κούπα αλεύρι.
Ανακατεύετε καλά με τον γάντζο του μίξερ ή ζυμώνετε καλά μέχρι να δημιουργηθεί ενα λείο μείγμα και το αφήνετε να φουσκώσει για μισή ώρα σε ζεστό μέρος.
Βράζετε το γλυκάνισο με το νερό και το σουρώνετε.
Το αφήνετε να κρυώσει λίγο ώστε να είναι χλιαρό.
Στο μείγμα με την μαγιά προσθέτετε τη ζάχαρη, τα 5 αυγά, το βούτυρο, το μαχλέπι, τη μαστίχα, και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι.
Ρίχνετε επίσης το χλιαρό νερό από τον γλυκάνισο και χτυπάτε με τον γάντζο ζυμώματος για 15 λεπτά, ώσπου η ζύμη να γίνει λεία και απαλή.
Βάζετε τη ζύμη σε μια λεκανίτσα και την σκεπάζετε με μια πετσέτα εκεί θα την αφήσετε 3 ώρες σε ζεστό μέρος.
Βάζουμε την ζυμη σε καλά βουτυρωμένο ταψί 35 εκ.
Πατάτε το ζυμάρι με τα δάχτυλα να πάει σε όλο το ταψάκι.
Σκεπάζετε ξανά και αφήνετε ακόμα μισή ώρα να φουσκώσει ξανά το ζυμαράκι μας.
Χτυπάτε το αυγό με λίγες σταγόνες γάλα και αλείφετε την βασιλόπιτα.
Κάνετε 5-6 τρύπες με ένα ξύλινο καλαμάκι.
Ψήνετε στους 150 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει η πίτα μας!
Η Συνταγή είναι από Chrisa Sari – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.