Συνταγές
Απλά υπέροχος χαλβάς με γλυκό κεράσι και κράνμπερυ
Η Συνταγή είναι από κ. Ελένη Παναγιωτοπούλου– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι ηλιέλαιο
1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
Μισό ποτήρι κομμένο καρύδι
Μισό ποτήρι αποξηραμένο κράνμπερι
Γλυκό κουταλιού κεράσι
Για το σιρόπι:
4 ποτήρια νερό, 2,5 ποτήρια ζάχαρη, 1 ξυλάκι κανέλα, μία φλούδα από λεμόνι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ηλιέλαιο και το σιμιγδάλι. Όταν το σιμιγδάλι γίνει ελαφρώς πιο σκούρο προσθέτουμε το σιρόπι που έχουμε ετοιμάσει. Μόλις δέσει ο χαλβάς απομακρύνουμε από την φωτιά. Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο. Στο ένα τμήμα προσθέτουμε 4 κουταλιές σούπας σιρόπι από γλυκό κεράσι και τα κομμένα καρύδια, ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και το τοποθετούμε στο κάτω τμήμα της φόρμας.
Στο άλλο τμήμα προσθέτουμε τα αποξηραμένα κράνμπερυ και προσθέτουμε το μείγμα στην φόρμα πάνω από το πρώτο στρώμα. Όταν κρυώσει αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Σερβίρετε συνοδευόμενο με γλυκό κεράσι.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΕΡΑΣΙ
Βγάζουμε τα κουκούτσια από ένα κιλό κεράσια και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με ένα κιλό ζάχαρη. Αφήνουμε την κατσαρόλα στο ψυγείο για ένα βράδυ (αυτό δίνει στο γλυκό ένα βαθύ κόκκινο χρώμα χωρίς να προσθέσουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής). Την άλλη μέρα προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, 3 κουταλιές σούπας λεμόνι και βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό.
Διατηρείτε στο ψυγείο.
Η Συνταγή είναι από κ. Ελένη Παναγιωτοπούλου– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.