Συνταγές
Απίστευτη γεύση, θεϊκή τυρόπιτα με μπεσαμέλ και σπιτικό φύλλο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”
Υλικά για ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί:
750 γρ. αλεύρι για πίτες
η για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
1 φλιτζάνι Ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
3 κ.σ ξύδι
Νερό βρύσης όσο σηκώσει η ζύμη για να γίνει εύπλαστη χωρίς να κολλάει
Σουσάμι
Ηλιέλαιο και ελαιόλαδο μαζί, περίπου 1 μεγάλη κούπα του βρε καφέ.
Για την μπεσαμέλ:
100 γρ. μαργαρίνη
3 κ.σ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
1 αυγό
αλάτι
πιπέρι
500 γρ. φέτα
ΕΚTΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ ανάμιξης το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το ξύδι. Ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε έως ότου γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη που να μην κολλάει.
Κάνουμε μια μπάλα τη ζύμη και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ:
Σε κατσαρόλα βάζουμε τη μαργαρίνη να κάψει και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα δυνατά. Όταν το αλεύρι πάρει ξανθό χρώμα προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αφού γίνει μια λεία κρέμα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το αυγό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε γρήγορα για να μη κόψει το αυγό. Προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη. Αφήνουνε στην άκρη να κρυώσει.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα 4 μπάλες και ανοίγουμε κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλα με τον πλάστη και με τη βοήθεια νισεστέ η κορν φλαουρ.
Λαδώνουμε το ταψί μας και τοποθετούμε το 1 φύλλο στον πάτο του να προεξέχουν τα πλαϊνά και λαδώνουμε καλά το πάνω μέρος του φύλλου. Κάνουμε και το δεύτερο φύλλο λαδώνουμε καλά πάντα να προεξέχουν τα φύλλα.
Βάζουμε το μείγμα της μπεσαμέλ στο δεύτερο στρωμένο φύλλο. Σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο αφού πάλι το λαδώσουμε καλά.
Κάνουνε το 4ο φύλλο και το βάζουμε σαν πλισέ πάνω στο 3ο φύλλο με τη βοήθεια του πλαστή. Γυρίζουμε σε κορδόνι τις άκρες των φύλλων που εξέχουν και λαδώνουμε πολύ καλά την πίτα και τις άκρες. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και χαράζουμε ελαφρώς την πίτα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180’C βαθμούς αέρα για περίπου 55-60 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια των φύλλων και να έχει ψηθεί και από κάτω.
Περιμένουμε να κρυώσει καλά και μετά την κόβουμε.
Μυστικά: τις πίτες με πολλά φύλλα να τις ψήνετε στην αέρα για να ψήνονται και τα φύλλα στη εσωτερικό της πίτας.
Πίτες με 2 φύλλα η χωρίς φύλλα ψήνονται καλύτερα στις αντιστάσεις.
Το αλεύρι να προτιμάτε να είναι αυτό για πίτες το κίτρινο και να ανοίγετε τα φύλλα πάντα με τη βοήθεια νισεστε η κορν φλαουρ.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”