Συνταγές
Αγαπημένη σπανακόπιτα με σπιτικό χειροποίητο χωριάτικο φύλλο έξτρα τραγανό
Η Συνταγή είναι από Pellumbesha Lumi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
4 κούπες αλέυρι
1 κρασοπότηρο λάδι
1 κ.σ ξύδι
1 κ.γ αλάτι κι
1/2 Κ.γ ζάχαρη
1 ποτήρι περίπου νερό
Για την γέμιση
1 κιλό σπανάκι
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
3πράσο το πράσινο μέρος
1 κρεμμύδι ξερό
1 ματσάκι σέσκουλα
1 ματσάκι τσουκνίδα (από την γλάστρα μου ☺️)
1/2 ματσάκι άνηθο
Αλάτι, πιπέρι, λάδι, 3 κσ τραχανά.
300γρ φέτα, 100γρ ανθότυρο, 100 κασέρι, 1 αυγό, 2 κ.σ γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι.
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλέυρι την ζάχαρη το αλάτι ανακατέυουμε κάνουμε μια γουβα στην μεση ριχνουμε το λάδι το ξύδι και σιγά σιγά το νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμαράκι που να μην κολλάει στα χέρια.
Το βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ και από επάνω σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα τριγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε και το σπανάκι, και τα άλλα χορταρικά να μαραθουν και να φύγουν τα υγρά τους.
Προς το τέλος προσθέτουμε αλάτι πιπέρι, άνηθο, τα τυριά τριμμένα και την τραχανά.
Αφηνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 7 μπαλάκια.Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τα 7 φύλλα, βάζουμε 4 φύλλα κάτω,γέμιση και 3 φύλλα πάνω.
Σε κάθε φύλλο ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Με ένα μαχαίρι χαρίζουμε την πίτα,
ραντίζουμε με λάδι και λίγο νερό και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180° μια ώρα περίπου, μέχρι να πάρη ωραία χρώμα
Για την σούπα τραχανά.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τραχανά με νερό με το μάτι και ένα κύβο κοτόπουλο να βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς στη αρχή, μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει 15 – 20 λεπτά. Μετά σε ένα τηγάνι βάζω λίγο βούτυρο με λίγο πάπρικα και μπόυκοβο. Περιχύνουμε την σούπα με το βούτυρο, λίγο πιπέρι τριμμένο και όταν σερβίρουμε βάζουμε 1κ.σ γιαούρτι στραγγιστό.
Η Συνταγή είναι από Pellumbesha Lumi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.