Συνταγές
Αγαπημένα μελομακάρονα, μια λιχουδιά εορταστική
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Λένα Κορλού – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά :
1 κούπα τσαγιού ελαιόλαδο κ μια κούπα τσαγιού σπορέλαιο, 1 κούπα τσαγιού χυμό πορτοκαλιού, 1 κούπα τσαγιού ζάχαρη, 7 κούπες τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουτ. του γλυκού κανέλα, 1 κουτ. του γλυκού σόδα, 1 κουτ. του γλυκού μπεικιν, λίγο γαρύφαλλο τριμμένο.
Για το σιρόπι :
2 κούπες τσαγιού μέλι, 2 κούπες τσαγιού ζάχαρη, 2 ξυλάκια κανέλα, 3 καρφάκια γαρύφαλλο, 1 φλούδα λεμονιού, μισό πορτοκαλί κ 2 κούπες τσαγιού νερό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κάνουμε πρώτα το σιρόπι σε μια κατσαρόλα μικρή ρίχνουμε το νερό κ τη ζάχαρη κ όλα τα μπαχαρικά μαζί με το πορτοκαλί κ τη φλούδα λεμονιού. Βράζουμε όλα μαζί σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά στο τέλος αποσύρω από το μάτι την κατσαρόλα κ προσθέτουμε το μέλι τα ανακατεύουμε κ το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Προθερμαινουμε τον φούρνο μας, στους 180 βαθμούς πανω κάτω αντιστάσεις. Σε ένα μπολ μεγάλο ρίχνω το λάδι, τη ζάχαρη, τη κανέλα κ το γαρύφαλλο κ τα ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη μετά προσθέτω το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα κ ανακατεύουμε πάλι.
Σε ένα άλλο μπολ μεγάλο προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμενο κ ρίχνω το μπεικιν κ τα ανακατεύουμε. Σιγά σιγά προσθέτω τα στερεά με τα υγρά υλικά κ ανακατεύουμε με σύρμα μετά το ζυμώνουμε το μείγμα με τα χέρια μας, θέλουμε να είναι σχετικά μαλακή η ζύμη.
Όταν είναι έτοιμη την αφήνω 20 λεπτά να ξεκουραστει με μια πετσέτα σκεπασμένη. Παίρνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα πλάθουμε τα μελομακάρονα μικρά κ σε μια απόσταση το ένα με το άλλο για μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Κάνουμε ότι σχέδιο θέλουμε κ μας αρέσει είτε με το πιρούνι μας είτε με κουπ πατ.
Τα ψήνουμε για 30 λεπτά τα αφήνουμε λίγο να μην είναι καυτά αλλά ζεστά κ τα βουτάμε στο χλιαρό μας σιρόπι ένα ένα για 2 λεπτά κ βάζουμε σε μια μεταλλική σχάρα να στραγγίσουν από το σιρόπι θέλουμε από έξω το μελομακορονο μας να είναι τραγανό κ μέσα σιροπιαστο.
Τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα κ πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι
Η Συνταγή είναι από Λένα Κορλού – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.